Închide

Economistul-șef al Băncii Centrale Europene se arată optimist în privința inflației

Avatar
Inflatie

Foto: axios.com

Timp de citire: 2 minute

O inflaţie record de 5% în zona euro sună “ciudat” după o lungă perioadă de creştere modestă a preţurilor însă economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, crede că inflaţia va scădea la finele acestui an, transmite Reuters.

Datele publicate vineri de Eurostat arată că inflaţia în zona euro a atins un nivel record de 5% în luna decembrie, mai mult decât dublu faţă de ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Preţurile la energie au crescut cu 26% în ritm anual în luna decembrie în zona euro şi au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflaţia record de 5% înregistrată luna trecută.

Cu toate acestea, Philip Lane a reiterat vineri mesajul oficialilor BCE conform cărora factorii care stau la baza acestei creşteri au caracter temporar iar perioada cuprinsă între 2020 şi 2022 a făcut parte dintr-un “ciclu pandemic al inflaţiei” şi de aceea nu ar trebui comparată cu normalul istoric.

“Anul acesta inflaţia se va reduce şi va fi peste nivelul la care vrem să fie pe termen lung”, a declarat Philip Lane pentru postul irlandez de televiziune RTE, reiterând prognozele BCE conform cărora inflaţia va fi peste ţinta sa pe ansamblul anului 2022, urmând să scadă “puţin sub ţintă” în 2023 şi 2024.

“Da, atunci când auzim de cifre precum 5% asta sună atât de ciudat după o lungă perioadă de inflaţie redusă dar credem că presiunile inflaţioniste se vor reduce pe parcusul acestui an”, a precizat Philip Lane.

Chiar dacă prognozele BCE arată că inflaţia va reveni la 1,9% în ultimul trimestru al acestui an, un număr din ce în ce mai mare de decidenţi pun sub semnul întrebări aceste prognoze, precizând faptul că riscurile sunt orientate spre cifre mai mari şi că valori peste ţinta de inflaţie avută în vedere de BCE ar putea să persiste şi în 2023.

În interviul pentru RTE, Philip Lane a spus că, deşi preţurile ridicate la energie sunt o sursă de îngrijorare, presiunile pe partea de aprovizionare ar urma să se reducă pe pieţele petrolului şi gazelor naturale în acest an.

De asemenea, Lane a mai spus că argumentele pentru modificarea dobânzii de politică monetară a BCE “nu există”, având în vedere că în opinia oficialilor BCE inflaţia ridicată nu va fi un fenomen de durată.

scroll to top