Închide

Efect de domino: Noua serie de incendii din California ar putea cauza încă o criză financiară

Avatar
forest fire, hose, water

Fotografie de skeeze pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Incendiile izbucnite în ultimele săptămâni în vestul Statelor Unite, în special în California, ar putea să nu rămână doar dezastre naturale, cu consecințe locale, asupra locuitorilor din zonele afectate, ci ar putea declanșa chiar o criză financiară la nivel federal, prin devalorizarea bunurilor, prin prăbușirea turismului și prin diminuarea semnificativă a bugetelor administrațiilor locale, a constatat un raport elaborat de un grup consultativ, la comanda organismului de reglementare a piețelor americane, citate de Reuters.

Aceste efecte ar putea declanșa o cascadă de evenimente, inclusiv falimente și perturbări grave ale piețelor, subminând economia SUA și declanșând o criză.

Oamenii de știință au arătat că încălzirea globală determină în vestul SUA o vreme mai fierbinte și mai uscată, iar marile incendii de vegetație sunt, în ultimii ani, mai sălbatice, mai frecvente și mai intense.

Economiștii au privit în mod tradițional dezastrele naturale ca șocuri localizate clar în timp și spațiu, dar acest lucru se schimbă, conform raportului, elaborat de un grup de 35 de membri ai grupului consultativ citat, care a inclus reprezentanți ai marilor companii petroliere, ai marilor bănci și administratori de active.

CalFire, agenția de combatere a incendiilor din California, a anunțat că aproximativ 3 milioane din cele 12 milioane de locuințe ale statului sunt expuse unui risc ridicat de incendii.

Această raportare afectează negativ valoarea locuințelor, ceea ce, la rândul său, mărește riscul de neplată a ipotecilor, potrivit raportului. Mai departe, băncile, deținătorii de ipoteci și piețele în care se vând ipoteci ar fi următoarele afectate. Și, pentru a înțelege riscurile sistemice, este de ajuns să ne amintim că criza financiară precedentă a pornit tocmai de la prăbușirea valorilor mobiliare bazate pe credite ipotecare.

După 2018, cel mai grav sezon de incendii din California în ceea ce privește pierderea de vieți omenești și de proprietăți din ultimele multe zeci de ani, unii asigurători au refuzat să reînnoiască polițele proprietarilor de imobile, forțând un număr record de proprietari să apeleze la polițe scumpe de la asigurătorul de stat de ultimă instanță.

În continuare, asigurările scumpe scad și prețurile locuințelor, după cum arată fostul șef al Autorității de Reglementare a Asigurărilor din California, Dave Jones, care a contribuit la raportul citat.

”Acest raționament se poate extrapola și în ceea ce privește creșterea nivelului mării sau inundațiile și furtunile tot mai intense și impactul acestora asupra valorii proprietăților rezidențiale”, a spus Jones, acum senior director la The Nature Conservancy, o organizație de mediu caritabilă.

Desigur că valoarea mai mică a locuințelor reduce veniturile din impozitul pe bunurile imobiliare ale orașelor și le afectează capacitatea de a rambursa datoriile, ceea ce ar putea conduce în final la incapacitatea de plată a obligațiunilor, potrivit raportului.

De asemenea, întreruperile provocate de incendii în lanțurile comerciale, precum și scăderea activității în turism, au contribuit la reducerea vânzărilor și la scăderea veniturilor fiscale, fapt care ar putea afecta și echilibrul finanțelor locale, la nivel de orașe și comune. Raportul atrage atenția asupra unui fenomen care se petrece deja în sistemul financiar american, pe care autorii l-au caracterizat drept ”o criză sistemică în mișcare lentă”.

”O revizuire bruscă a percepțiilor participanților la piață despre riscul climatic ar putea declanșa o reevaluare dezordonată a activelor, care ar putea avea efecte în cascadă asupra portofoliilor și bilanțurilor și, prin urmare, implicații sistemice pentru stabilitatea financiară”, se arată în raport.

scroll to top