Închide

Egipt și EAU, parteneriat pentru dezvoltarea Ras al-Hekma. Ce speră să obțină Egiptul din acest acest acord?

Avatar
sea, egypt, palm trees

Fotografie de dps199 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Egiptul și Emiratele Arabe Unite au încheiat un parteneriat de investiții de referință pentru dezvoltarea peninsulei Ras al-Hekma (sau al-Hikma). Acordul injectează 35 de miliarde de dolari de investiții străine directe în economia egipteană aflată în dificultate, cu scopul de a susține creșterea economică și de a rezolva o criză de valută forte, potrivit The New Arab.

Prim-ministrul egiptean Mostafa Madbouly a anunțat proiectul ca fiind “unul dintre cele mai mari acorduri de acest gen”.

Referindu-se la criza valutară, el a declarat că “această investiție va contribui la rezolvarea [acesteia]”.

Criza a împiedicat capacitatea Egiptului de a gestiona datoria externă substanțială și de a se descurca în ceea ce privește diferența dintre ratele de schimb oficiale și cele de pe piața neagră.

Fondul suveran de investiții al Emiratelor Arabe Unite, ADQ, va conduce un consorțiu de investiții cu 24 de miliarde de dolari destinat pentru Ras al-Hekma, situat la vest de Alexandria. Acesta va transforma regiunea de coastă mediteraneană într-un oraș-stațiune cu un aeroport administrat de EAU. Restul de 11 miliarde de dolari va fi alocat pentru proiecte de dezvoltare în întregul Egipt.

Parteneriatul presupune o lansare eșalonată: 15 miliarde de dolari imediat, urmate de alte 20 de miliarde de dolari în termen de două luni.

Egiptul se așteaptă ca proiectul să producă 150 de miliarde de dolari și ar urma să păstreze o participație de 35% în cadrul acestuia.

Penuria de dolari SUA afectează economia Egiptului

Acest acord vine într-un moment crucial pentru Egipt. Economia sa, care se bazează foarte mult pe importuri, s-a confruntat cu mai multe eșecuri, inclusiv șocuri legate de pandemii în industria turismului, costuri ridicate ale grâului din cauza războiului din Ucraina și perturbări ale veniturilor din Canalul Suez cauzate de conflictele regionale, inclusiv blocada Houthi de la Marea Roșie.

Acești factori au dus, de asemenea, la o scădere a remitențelor în valută de la lucrătorii egipteni din străinătate.

Confruntat cu o datorie semnificativă acumulată în urma unor proiecte de infrastructură (inclusiv o nouă și vastă capitală), Egiptul a solicitat asistență financiară.

Fondul Monetar Internațional a aprobat un împrumut de 3 miliarde de dolari, dar plata acestuia este condiționată de reforme dureroase, cum ar fi stabilirea unui curs de schimb complet flexibil.

Criza monetară a erodat încrederea investitorilor străini în stabilitatea financiară a Egiptului.

JP Morgan a eliminat recent Egiptul din indicele său de obligațiuni guvernamentale, iar Moody’s a retrogradat perspectiva obligațiunilor egiptene la “negativă”.

Ce este Ras al-Hekma?

Ras al-Hekma este o destinație turistică în plină ascensiune situată pe un promontoriu la aproximativ 212 kilometri vest de Alexandria și la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Cairo. Se mândrește cu ape turcoaz uimitoare și plaje cu nisip alb și a atras investiții semnificative în dezvoltări de lux, acum probabil din Emiratele Arabe Unite.

Guvernul egiptean, în colaborare cu UN-Habitat, afirmă că dezvoltă un nou oraș sustenabil și favorabil incluziunii pe malul mării, numit Ras Al Hekma Waterfront New City, pentru a transforma regiunea Coastei de Nord, ca parte a viitoarelor dezvoltări urbane din Egipt. Prima fază a proiectului ar trebui să fie finalizată până în 2028.

Ras al-Hekma a ținut prima pagină a ziarelor în ultima vreme în urma unor informații potrivit cărora guvernul egiptean, aflat în criză de lichidități, poartă discuții pentru a-l vinde Emiratelor Arabe Unite pentru 22 de miliarde de dolari, în contextul în care criza valutară și a datoriilor a dus la scăderea lirei egiptene (EGP) pe piața neagră în raport cu monedele internaționale, cu implicații grave pentru această națiune dependentă de importuri.

scroll to top