Închide

eJobs: Personalul medical, cea mai căutată categorie pentru joburile din străinătate

Avatar
clinic, medical, health care

Fotografie de sasint pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Personalul medical reprezintă cea mai căutată categorie atunci când vine vorba de import de forţă de muncă. Astfel, circa 12.000 de locuri de muncă au fost disponibile în iunie pentru candidaţii cu experienţă în sectorul medical, ultimele două luni marcând o premieră şi o schimbare importantă în piaţă, din acest punct de vedere, potrivit unui comunicat de presă al eJobs.

Aproape 21.000 de joburi noi au fost postate, doar în luna iunie, pe eJobs.ro, de către angajatorii din străinătate, în creştere cu 60% faţă de luna mai.

Românii au fost întotdeauna văzuţi drept candidaţi ideali pentru industrii precum HoReCa şi Turism, IT, Agricultură, Producţie sau Transport. Este adevărat că ne-am confruntat cu o plecare în masă a medicilor, în ultimii ani, însă niciodată cererea de afară pentru medici, asistenţi medicali sau infirmieri nu a fost atât de mare şi e foarte probabil ca, până la finalul anului, acest lucru nici să nu se schimbe, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România, potrivit bursa.ro.

Cu toate acestea, când vine vorba de aplicări, Medicina este pe locul 17 în topul domeniilor către care se orientează românii, atunci când caută un loc de muncă în afara ţării. De departe, clasamentul este condus de Vânzări, Auto / Echipamente, Service / Reparaţii, Transport / Distribuţie, Merchandising sau Construcţii şi Instalaţii.

Se întâmplă un fenomen pe care nu l-am mai întâlnit de mult – în timp ce, pentru joburile din România, competiţia a devenit din ce în ce mai puternică, pentru locurile de muncă din străinătate pare că angajatorii se “bat” pentru candidaţi. Anul trecut, spre exemplu, aproximativ 20% din numărul total de aplicări era pentru joburile din afara ţării, acum, procentul a scăzut la 2%, explică Bogdan Badea.

Potrivit comunicatului, cele mai multe oferte au fost pentru Marea Britanie şi Germania (6.500, respectiv 2.100 de locuri de muncă noi, postate în luna iunie), urmate de Olanda, Danemarca, Franţa, Belgia, Italia, Irlanda sau Spania. Destul de asemănător a arătat şi topul realizat în funcţie de aplicările candidaţilor români. Cei mai mulţi au optat pentru Germania (16.500 de aplicări), Marea Britanie (13.000 aplicări) sau Olanda (12.800 de aplicări). Alte destinaţii căutate de români au fost Belgia, Franţa, Italia, Spania sau Danemarca.

Încă suntem mult sub nivelul anului trecut, din punctul de vedere al aplicărilor pentru străinătate – în continuare, cele mai dorite sunt locurile de muncă din România – însă observăm o creştere semnificativă, de 55% faţă de luna mai, ceea ce înseamnă că, în ciuda evoluţiei din ultima vreme a lucrurilor, candidaţii încep să prindă curaj şi să ia din nou în calcul ideea de a lucra şi de a trăi în afara ţării, precizează Bogdan Badea.

scroll to top