Elveția este raiul superbogaților, dar de ce aleg tot mai mulți această destinație alpină?

, ,
Autor:    -  
Elvetia Miliardari
Foto: expatica.com

Timp de citire: 3 minute

În Elveția trăiesc mai mulți milionari decât în ​​orice altă țară, datorită munților înzăpeziți, lacurilor turcoaz și ratelor scăzute de impozitare. Numărul oamenilor bogați care doresc să locuiască acolo continuă să crească, parțial din cauza pandemiei și a dorinței tot mai mari de securitate, anunță dpa.

Elveția atrage de zeci de ani superbogații lumii. Faimoasele bănci ale țării, discreția, securitatea – împreună cu peisajele uluitoare – sunt doar câteva dintre motivele pentru care milionarii din întreaga lume sunt atrași de mica națiune alpină.

Pandemia a alimentat și mai mult cursele de proprietăți de lux din Elveția, potrivit băncii UBS. Prețurile proprietăților sunt în creștere, cele mai mari înregistrându-se în municipiul Cologny de lângă Geneva, unde proprietatea imobiliară costă aproximativ 33.000 de euro (39.000 de dolari) pe metru pătrat. Acest lucru se datorează parțial faptului că izbucnirea coronavirusului a sporit dorul oamenilor de securitate, potrivit analiștilor de la UBS.

Cine sunt milionarii și de unde vin?

De asemenea, aceștia observă că în Elveția, riscul unor impozite mai mari pentru cei mai mari salariați este – spre deosebire de unele locuri din străinătate – gestionabil „datorită unei poziții fiscale stabile”. Raportul datoriei Elveției este de 40% din produsul intern brut. În comparație, acest lucru crește la aproximativ 70% în Germania și peste 100% în Franța.

În 2020, lista celor mai bogați 300 de oameni din Elveția a fost completată de moștenitorii regretatului fondator Ikea, Ingvar Kamprad, potrivit revistei Bilanz. Lista include, de asemenea, mulți alți bogați din străinătate, cum ar fi miliardarul belarus Andrey Melnichenko și antreprenorul francez Gerard Wertheimer, care deține majoritatea acțiunilor la Chanel, împreună cu fratele său. Apoi, mai există antreprenorul olandez Charlene Carvalho-Heineken, al cărei tată a fondat fabrica de bere Heineken.

Fiecare al 6-lea elvețian este milionar

Credit Suisse estimează că 14,9% din populație era milionară în 2020, ceea ce înseamnă că fiecare al șaselea locuitor din țara de aproximativ 8,5 milioane de locuitori. Aceasta oferă țării cea mai mare concentrație de milionari din întreaga lume, în afară de statele mici precum Monaco.

Elveția are și 135 de miliardari, potrivit Bilanz. Între timp, se pare că alți oameni bogați se îndreaptă tot spre Elveția. Avocatul Enzo Caputo, care se concentrează pe clienții străini care doresc să înceapă o viață în Elveția, spune că numărul de întrebări de la clienți a crescut cu 25%. Alți avocați sugerează că cifra a crescut cu 40%. Cu toate acestea, aceste numere sunt imposibil de verificat, deoarece discreția este esențială printre astfel de cercuri.

Caputo negociază contracte cu cantoanele elvețiene privind impozitarea pentru a permite clienților să plătească o sumă forfetară. Asta înseamnă că noii sosiți nu trebuie să-și declare deloc bunurile. Acest lucru are un preț: un permis de ședere și un pachet de taxe forfetare au fost disponibile în cantonul Jura pentru un burlac noneuropean pentru echivalentul a aproximativ 135.000 de euro pe an, potrivit radiodifuzorului RTS.

Impozitarea, principalul motiv

Dar chiar și fără aceste tipuri de oferte, condițiile sunt mai mult decât favorabile în Elveția. În funcție de canton, rata impozitului pe venit de aproximativ 22% este doar la jumătate față de nivelul din multe alte țări.

Oamenii tind să planifice o mutare în Elveția cu mult timp înainte, spune Caputo, enumerând pașii.

„În primul rând, activele sunt plasate într-o bancă elvețiană cu un bun administrator de active. Apoi ajunge familia, urmată de capul familiei. ”

Conform analizelor efectuate de Boston Consulting Group, nicio altă țară din lume nu are atât de multă bogăție deținută de străini care nu locuiesc în țară – aproximativ 2,4 miliarde de dolari. Aceasta se ridică la un sfert din totalul activelor externe globale și mai mult decât în ​​Hong Kong și Singapore.

Agenții imobiliari văd, de asemenea, o creștere a interesului în ultimul timp.

“În special în segmentul luxului, cererea a crescut enorm din vara anului 2020”, spune Franței Giovanoli, care este responsabil pentru regiunea exclusivă St. Moritz la firma sa Ginesta. Ceea ce caută oamenii este o investiție sigură”, spune el.

Acesta ar putea fi un apartament de vacanță „modest” cu trei dormitoare, de exemplu. Iar prețurile încep de la 1-2 milioane de franci elvețieni (1,1-2,2 milioane de dolari).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!