Închide

Emisiile de gaze cu efect de seră au ajuns la un nivel record în 2022

Avatar
Emisii Ges

foto: stratos.ro

Timp de citire: < 1 minut

Concentrațiile de gaze cu efect de seră responsabile de schimbările climatice au atins recorduri în 2022, o tendință care nu este pe cale să se inverseze, a avertizat miercuri ONU, care a cerut reducerea urgentă a consumului de combustibili fosili, scrie boursorama.com.

În 2022, concentrațiile medii globale de dioxid de carbon (CO2), cel mai important gaz cu efect de seră, au depășit pentru prima dată cu 50% nivelurile preindustriale.

Ele au continuat să crească în acest an, potrivit Buletinului privind gazele cu efect de seră al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), publicat cu două săptămâni înainte de cea mai importantă COP de după Acordul de la Paris, care va avea loc între 30 noiembrie și 12 decembrie la Dubai.

Concentrațiile de metan (CH4) au crescut, de asemenea, iar nivelurile de protoxid de azot (N2O), al treilea mare gaz cu efect de seră, au înregistrat cea mai mare creștere anuală înregistrată vreodată între 2021 și 2022.

„În pofida avertismentelor lansate de zeci de ani de comunitatea științifică (…) ne îndreptăm în continuare în direcția greșită”, a comentat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat.

Aproximativ 80% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din țările G20, a declarat el într-o conferință de presă, scrie G4Media.

Obiectivul Acordului de la Paris din 2015 este de a limita încălzirea globală la „mult sub” 2 grade Celsius față de perioada preindustrială (1850-1900) și, dacă este posibil, la 1,5 grade Celsius.

Potrivit unui raport anterior al ONU, în 2022, temperatura medie globală a fost cu 1,15°C mai mare decât în perioada preindustrială. Iar 2023 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat vreodată, a declarat Taalas reporterilor.

scroll to top