Energia consumată de minarea Bitcoin a depășit deja în acest an cantitatea utilizată în 2020
Consumul estimat de energie al rețelei globale a mineritului de Bitcoin a fost de aproximativ 67 TWh în 2020, o cantitate de energie care deja a fost depășită în acest an, până la această dată. Estimările privitoare la cantitatea totală de energie care va fi consumată până la sfârșitul acestui an arată un consum de 91 TWh de energie, asemănător cu cel al unei țări precum Pakistanul, potrivit unui recent raport de cercetare citat de Bloomberg.
Pe măsură ce cotațiile Bitcoin se situează pe un trend crescător, mai mulți ”mineri” de criptomonede încearcă să intre în industria de profil, cu calculatoare mai puțin eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce conduce la o creștere continuă și accelerată a consumului de energie. Pentru a rezolva acest cerc vicios, este esențială îmbunătățirea eficienței energetice a activității de ”cripto-minerit”, inclusiv prin trecerea la surse de producere a energiei electrice cu emisii reduse de carbon.
De altfel, activiștii ecologiști au avertizat în repetate rânduri că emisiile de carbon provenite din mineritul intensiv al criptomonedelor ar putea aduce atingere eforturilor globale de sustenabilitate.
În luna mai, unul dintre cei mai vocali susținători ai criptomonedelor, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a declarat că a suspendat utilizarea Bitcoin-ului pentru achiziția de mașini produse de companie, din cauza preocupărilor legate de efectul mineritului de criptomonede asupra climei.
Minarea Bitcoin reprezintă un proces care implică utilizarea computerelor pentru a rezolva algoritmi matematici complecși. Acest proces utilizează o cantitate mare de energie electrică. Ca recompensă pentru serviciile lor, ”minerii” primesc Bitcoini nou creați în urma procesului la care au luat parte.