Închide

Erdoğan acceptă oferta energetică a lui Putin și dă ordin să înceapă imediat lucrările

Avatar
Erdogan Putin Tw1

Foto: Twitter

Timp de citire: 2 minute

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan susține ideea Kremlinului de a crea un hub internațional de gaze în Turcia și dorește ca guvernul său să prezinte rapid planurile de implementare, a relatat vineri presa turcă, citată de France 24.

Președintele rus, Vladimir Putin, a propus ca gazele naturale să ajungă în sudul Europei prin Turcia, în urma întreruperii aproape totale a livrărilor rusești prin intermediul proiectului Nord Stream.

Ideea a stârnit alarma imediată a puterilor europene, precum Franța, biroul președintelui Emmanuel Macron afirmând că nu are “niciun sens”.

Rusia aprovizionează deja Turcia cu gaze prin intermediul legăturii TurkStream, pe sub Marea Neagră.

Erdogan a declarat joi, în zborul său de întoarcere de la discuțiile cu Putin din Kazahstan, că noul centru de distribuție va fi probabil înființat în Tracia, o regiune din nord-vestul țării, în apropiere de Bulgaria.

“Avem un centru de distribuție național, dar, desigur, acum acesta va fi un centru de distribuție internațional”,

a declarat Erdogan reporterilor după ce a avut a patra întâlnire cu liderul rus în ultimele trei luni.

“Nu va mai fi nicio așteptare în această chestiune”, a menționat președintele Turciei.

Fără discuții de armistițiu

Prețurile la gaze au crescut vertiginos de la începutul războiului din Rusia, iar Europa s-a străduit să găsească surse alternative de energie după ce Rusia a strangulat livrările ca răspuns la sancțiunile occidentale.

Cea mai recentă creștere a venit după ce o serie de explozii din această lună a distrus ambele linii ale gazoductului rusesc Nord Stream către Germania.

Putin a declarat săptămâna aceasta că Rusia a zădărnicit și un atac planificat împotriva conductei TurkStream, fără a oferi dovezi sau detalii.

“Stabilim rapid o plasă de securitate pentru proiectul noului centru de distribuție a gazului”, a declarat Erdogan.

Finalizarea unui nou centru de distribuție ar dura ani de zile și ar necesita investiții masive pe care Rusia s-ar putea să nu și le poată permite, în condițiile în care economia sa se restrânge din cauza impactului sancțiunilor occidentale impuse ca urmare a invaziei sale în Ucraina.

Uniunea Europeană ia, de asemenea, măsuri urgente pentru a încerca să întrerupă dependența sa de zeci de ani de aprovizionarea cu energie din Rusia.

Dar ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a susținut că Europa are nevoie de “conducte suplimentare, de instalații suplimentare” pentru a-și atenua criza energetică.

“Este o chestiune de cerere și ofertă”, a declarat Cavusoglu.

Turcia, membră a NATO, a refuzat să se alăture regimului internațional de sancțiuni împotriva Rusiei și încearcă să se folosească de acest statut neutru pentru a aduce părțile laolaltă pentru discuții privind armistițiul.

Dar Cavusoglu a recunoscut vineri că posibilitatea unei încetări a focului se diminuează cu timpul.

“Războiul a progresat, posibilitatea unei încetări a focului a scăzut, dar ne vom continua eforturile”, a declarat Cavusoglu.

scroll to top