Închide

Erdogan propune un referendum cu privire la purtarea vălului islamic în Turcia

Avatar
arabic, asian, black and white

Fotografie de vadiv666 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus, sâmbătă, un referendum cu privire la o modificaare a Constituţiei prin care să se garanteze dreptul de a se purta vălul islamic în funcţiile publice, în şcoli şi în universităţi, informează news.ro, citând AFP.

“Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru unui referendum! Poporul să decidă”, a spus Erdogan adresându-se şefului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, care a propus iniţial o lege de garantare a dreptului de purtare a vălului islamic.

Dezbaterea cu privire la purtarea vălului s-a inflamat recent în Turcia, în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale şi legislative din 2023. Turcia, ţară musulmană dar cu laicismul trecut în Constituţie, a fost mult timp o ţară în care purtarea vălului a fost interzis în funcţii publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în locuri cum este parlamentul.

Restricţiile cu privire la purtarea vălului au fost eliminate în 2013, de către guvernul Erdogan. Spre deosebire de anii 1990, când subiectul provoca dezbateri aprinse, în prezent nicio mişcare politică nu propune interzicere purtării vălului islamic în Turcia.

scroll to top