Închide

Erdoğan și ancheta de vineri seara | Un scandal din SUA ar putea să grăbească intrarea Suediei în NATO

Avatar
f-16 thunderbird, aircraft, aviation

Fotografie de Military_Material pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a declarat marți că parlamentul țării sale își va respecta angajamentul de a ratifica aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dacă SUA își respectă, la rândul său, angajamentele de a accepta livrarea de avioane de luptă F-16 către Ankara, potrivit unei declarații făcute de șeful statului turc pentru cotidianul Sabah, citat de Bloomberg.

Statele Unite ale Americii au transmis că aprobarea intrării Suediei în NATO este o condiție prealabilă pentru acceptarea vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a cărei tărăgănare rămâne ultimul obstacol major în calea aderării Suediei.

”Sper că, atâta timp cât vor rămâne fideli promisiunilor lor, parlamentul nostru va rămâne, de asemenea, loial promisiunii făcute”, a spus Erdoğan în declarația citată.

Președintele turc se referea la negocierile pentru achiziționarea de noi avioane F-16, precum și la angajamentul Turciei din iulie de a promova aderarea națiunii nordice la NATO.

Comentariile lui Erdoğan subliniază evoluția abordării subiectului de către țara sa, confruntată cu presiunile administrației americane asupra Ankarei pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO, de îndată ce parlamentarii turci se vor reuni, luna viitoare, în sesiunea ordinară a legislativului, după vacanță.

Acuzațiile de corupție de vineri seara

Ankara și-ar dori, la rândul său, o soluționare rapidă a cererii de acceptare a livrărilor de F-16, însă până acum procesul a fost întârziat de Senatul de la Washington.

Președintele Comisiei pentru Relații Externe din Senat este influentul senator democrat de New Jersey Bob Menendez, comisia pe care o conduce blocând până acum progresul negocierilor.

Vinerea trecută, acuzațiile de corupție împotriva senatorului Menendez i-au creat un avantaj nesperat Turciei, avantaj pe care Erdoğan nu este dispus să-l rateze.

Menendez a renunțat temporar la funcția de președinte al Comisiei pentru Relații Externe, așa încât negocierile ar putea să se deblocheze.

Procurorii Departamentului de Justiţie susţin că Bob Menendez şi soţia sa au acceptat o sumă de ordinul sutelor de mii de dolari în schimbul unui ajutor pentru guvernul egiptean. Cuplul a negat acuzaţiile.

Suedia vrea să adere la NATO pentru a descuraja orice agresiune din partea Rusiei. Stockholm-ul a depus o cerere în acest sens la puțin timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, la începutul anului 2022, împreună cu Finlanda vecină, care a fost primită în NATO în luna aprilie a acestui an.

Pentru ca un stat să poată fi admis în NATO, toate statele membre trebuie să cadă de acord asupra aderării acestuia, iar Turcia reprezintă acum principalul obstacol în calea continuării procedurii, alături de Ungaria. Budapesta, însă, a anunțat că ar putea renunța la veto, dacă Ankara va face la fel.

scroll to top