Închide

Erdoğan trimite spre Parlament protocolul de aderare a Suediei la NATO. Orbán, ultimul șantajist

Avatar
flag, sweden, nato

Fotografie de danzig_hamburg pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a supus în mod oficial luni parlamentului spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj, a anunţat preşedinţia de la Ankara, citată de agențiile France-Presse și Agerpres.

”Protocolul de aderare a Suediei la NATO a fost semnat pe 23 octombrie 2023 de către preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi trimis Marii Adunări Naţionale a Turciei”, a comunicat preşedinţia într-un mesaj pe platforma socială X (ex-Twitter).

Erdoğan îşi ridicase în iulie vetoul faţă de aderarea Suediei la NATO, precizând totuşi că ratificarea va depinde de parlamentul turc, care şi-a reluat lucrările pe 1 octombrie.

În urmă cu mai puțin de o lună, Erdoğan declarase, într-un interviu pentru cotidianul Sabah, că parlamentul țării sale își va respecta angajamentul de a ratifica aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dacă SUA își respectă, la rândul său, angajamentele de a accepta livrarea de avioane de luptă F-16 către Ankara.

Preşedintele turc, care a discutat sâmbătă prin telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a continuat din vară să facă presiune asupra Suediei pentru ca aceasta să ia măsuri împotriva profanatorilor Coranului.

În plus, Ankara le reproşează autorităţilor suedeze indulgenţa faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării şi reclamă extrădarea a zeci dintre ei.

Ankara a validat pe 30 martie primirea în Alianţă a Finlandei, disociind cazul acesteia de cel al Suediei.

Turcia şi Ungaria sunt ultimele ţări membre ale NATO care nu au ratificat până acum aderarea Suediei.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat recent că “nu se grăbește deloc să ratifice solicitarea, mai ales că securitatea Suediei nu este amenințată”.

De asemenea, membrii partidului lui Orbán au lăsat de înțeles că sunt șanse mici ca Parlamentul de la Budapesta să ia o decizie asupra acestui lucru în acest an, transmite Associated Press.

scroll to top