Închide

Eșecul Coaliției pe subiectul Schengen. Austria anunță că în continuare se opune aderării României

Avatar
Vama Granita Schengen Austria Veto Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto Contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Austria se opune în continuare aderării României și Bulgariei în Schengen. În dezbaterea Schengen despre România și Bulgaria, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) insistă asupra poziției anterioare de veto a Austriei cu privire la aderarea deplină și cu granițele terestre, a spus Karner luni la un eveniment media ldesfășurat în capitala landului Tirol, Innsbruck, potrivit Kronen Zeitung.

Totodată, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor pe mare și pe cale aeriană, cunoscut și sub denumirea de „Air and Sea Schengen”.

„Mă gândesc foarte mult să fac acest pas acum și să nu filosofez despre următorii pași”,

s-a referit Karner la o decizie unanimă a UE și a redus și mai mult așteptările privind aderarea deplină.

Compromisul a fost stabilit după „negocieri dure” și prevedea „condiții clare”, a subliniat ministrul de Interne. Aceasta înseamnă că frontiera terestră trebuie să fie securizată, iar la frontiera externă sunt disponibili suplimentari ofițeri de poliție și resurse Frontex. În plus, solicitanții de azil din Austria care au fost înregistrați anterior în România și Bulgaria urmează să fie returnați în aceste țări.

Acordul „Air Schengen” înseamnă că călătorii din România și Bulgaria nu mai trebuie să zboare către alte țări UE prin terminalele internaționale. Cu toate acestea, controalele la frontieră rămân în vigoare pe uscat. Controalele la frontierele aeriene și maritime ar trebui să fie ridicate în martie 2024. S-a spus că discuțiile despre ridicarea controalelor terestre vor continua în acest an.

După cum a raportat „Kurier”, presiunea crește asupra Austriei pentru a accepta admiterea celor două țări în spațiul Schengen. Singura țară din UE care încă stă în mod constant în calea acestui pas este Austria, care are o serie de alegeri în acest an și joacă această carte a veto-ului în scop electoral. De asemenea, aflată în relații excelente cu Rusia, diverși analiști, inclusiv austrieci, speculează că Viena face jocul Moscovei care se opune extinderii spațiului Schengen spre granițele sale actuale sau viitoare.

scroll to top