Închide

Estimări: Economia zonei euro a intrat în decelerare, pe fondul valului Omicron

Avatar
Bank notes bill bills blur

Fotografie de Pixabay pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Activitatea economică din zona euro a crescut în cel mai lent ritm din ultimul an, pe măsură ce infecțiile cu varianta Omicron au afectat mai sever sectorul de servicii din regiune, potrivit datelor unui studiu estimativ dat publicității de compania de analiză IHM Markit, citat de Bloomberg.

Deși tulburările în lanțurile de aprovizionare s-au mai atenuat pentru producători, indicatorul compozit pentru ambele sectoare (producție și servicii) a scăzut pentru a doua lună la rând, până la 52,4 în ianuarie, de la 53,3 în decembrie, potrivit sondajului IHS Markit publicat luni, la care au participat managerii de achiziții.

Lista sectoarelor care au suferit cel mai mult din cauza variantei mai transmisibile a SARS-CoV-2 cuprinde turismul, călătoriile și activitățile de recreere.

Pe de altă parte, în ciuda faptului că îmbolnăvirile au creat premisele mai multor absențe ale angajaților de la locul de muncă, multe fabrici au reușit să își crească producția, pe măsură ce întârzierile la livrările din partea furnizorilor și lipsa de componente și materii prime s-au atenuat.

”Valul omicron a dus, încă o dată, la o scădere abruptă a cheltuielilor în multe sectoare de servicii destinate consumatorilor. Cu toate acestea, cel puțin până acum, impactul general asupra economiei pare relativ redus, iar cel mai încurajator aspect îl reprezintă reducerea în continuare a întârzierilor pe lanțurile de aprovizionare din sectoarele productive, în ciuda noului val pandemic”, a declarat Chris Williamson, economist-șef la IHS Markit.

Deși este limpede că noul val pandemic din Europa pune o frână în calea revenirii economiei europene la nivelul de bază, factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană nu consideră că acesta va tulbura prea mult redresarea și au conceput o ieșire din programul de stimulare aplicat în perioada crizei.

Un indiciu pozitiv este acela că, în luna ianuarie, activitățile economice au cunoscut o creștere în Germania, cea mai mare economie a continentului, potrivit datelor estimative ale IHS Markit.

Chestiunea cea mai stringentă a momentul este creșterea rapidă a inflației, care a săltat la un nivel-record de 5% în zona euro. Oficialii BCE au spus în repetate rânduri că creșterea prețurilor se va potoli pe parcursul acestui an, motiv pentru care o majorare a ratei dobânzii de referință a BCE ar fi inutilă și neavenită.

Sunt, însă, destule voci care pun la îndoială această perspectivă, datele de luni susținând argumentele acestora.

”Prețurile bunurilor și serviciilor cresc cu o rată record, pe măsură ce creșterea salariilor și a tarifelor la energie au compensat scăderea prețurilor la materiile prime la producători, spulberând speranțele unei scăderi iminente a presiunilor inflaționiste”, a apreciat Williamson.

scroll to top