Închide

EU a respins cererea Marii Britanii de a renegocia acordul care vizează Irlanda de Nord

Avatar
brexit, uk, eu

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană a respins cererea Marii Britanii de renegociere a acordului care guvernează poziția comercială a Irlandei de Nord, motivând că acest lucru ar aduce doar instabilitate și incertitudine, potrivit Reuters.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care supraveghează relațiile UE cu Marea Britanie post-Brexit, a declarat vineri că protocolul Irlandei de Nord trebuie să fie pus în aplicare în mod corespunzător.

O renegociere a protocolului – așa cum sugerează guvernul britanic – ar însemna instabilitate, incertitudine și imprevizibilitate în Irlanda de Nord, a spus el într-un discurs la Queen`s University din Belfast.

Conform protocolului, Marea Britanie a fost de acord să păstreze unele reguli ale UE în vigoare în Irlanda de Nord și să accepte controale asupra mărfurilor care sosesc din alte părți în Regatul Unit, pentru a păstra o frontieră terestră deschisă cu Irlanda, stat membru al UE.

Aranjamentul a plasat efectiv o graniță în Marea Irlandei, supărându-i pe unioniștii pro-britanici care cred că îi desparte de restul Regatului Unit și complică Acordul din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt celor trei decenii de violență. Londra dorește să îl schimbe.

Sefcovic a declarat într-o conferință de presă ulterioară că își încheie călătoria pe o notă optimistă. El a spus că UE caută soluții pentru toți, inclusiv pentru cei care se opun protocolului.

Știu că este posibil să lucrăm împreună, dacă retorica de ambele părți este redusă, a spus el.

Cu toate acestea, Gavin Robinson, membru al celui mai mare partid pro-britanic din Irlanda de Nord, Partidul Democrat Unionist, a descris comentariile lui Sefcovic drept „beligerante”, „greșite” și „prostești”.

Sefcovic a spus că orice soluție ar putea minimiza efectele Brexitului, nu le va elimina în totalitate, având în vedere alegerea Londrei de a părăsi piața unică și uniunea vamală a UE.

Comisarul a declarat că cele două părți ar trebui să continue discuțiile pentru a limita impactul protocolului asupra vieții de zi cu zi din Irlanda de Nord, menținând în același timp accesul său special la piața internă a UE.

Conform normelor UE, produsele alimentare importate sunt supuse certificării și verificărilor, în timp ce cârnații și alte produse din carne refrigerate nu pot intra în blocul european. Deocamdată, UE a acceptat prelungirile aduse de britanici la perioadele de grație pentru astfel de modificări.

Comisarul a declarat că recunoaște că Marea Britanie este puțin probabil să accepte soluția „gata pregătită” a UE care implică alinierea normelor agroalimentare care ar elimina majoritatea controalelor, dar că, cu bunăvoință, se poate găsi o soluție folosind flexibilitatea protocolului.

Marea Britanie a spus că dorește un „cadru normal al tratatului” care nu este controlat de Curtea Europeană de Justiție. Sefcovic a spus că acest lucru ar însemna în mod eficient eliminarea Irlandei de Nord din piața unică a UE.

scroll to top