Euler Hermes: Economiile riscă să intre în cercul vicios al inflației și creșterilor salariale
Inflația actuală tot mai ridicată, corelată cu negocierile salariale care au loc în multe companii, ar putea declanșa un cerc vicios în marile economii, în special în Franța și Marea Britanie, accentuând creșterea prețurilor, potrivit unor observații cuprinse într-o analiză a companiei de consultanță Euler Hermes, citate de Le Figaro.
Creșterea prețurilor se resimte la scară internațională, de la Franța care a înregistrat o creștere a inflației în ritm anual cu 2,8% în decembrie, până la Spania cu +6,5% în aceeași perioadă sau Germania, cu +5,3%, cea mai mare din ultimele trei decenii.
Pentru a face față acestei situații cu care economiile occidentale nu s-au mai confruntat de multe zeci de ani, discuțiile dintre angajatori și sindicatele lucrătorilor ajung să fie extrem de tensionate. Cel puțin în Franța, negocierile salariale au loc în special în sectoarele transporturilor, comerțului, chimiei și energiei.
”Deși anticipăm o scădere a inflației pe măsură ce perturbările legate de pandemie se vor diminua, continuarea creșterii prețurilor ar putea supune Marea Britanie și Franța la cel mai mare risc de apariție a unei bucle salarii-inflație până la sfârșitul anului 2022 și în 2023”, subliniază Euler Hermes în studiul său.
O ”buclă” între salarii și prețuri apare atunci când inflația generează în piața muncii cereri de creștere a salariilor, care ele însele se transformă în creșteri ale prețurilor mărfurilor livrate de către companii.
Pentru a ajunge la aceste concluzii sale, compania de consultanță a evaluat mai multe criterii, printre care rapiditatea și amploarea transmiterii creșterii costurilor de producție și a creșterilor salariale asupra prețurilor stabilite de companii.
În ritmul actual, Euler Hermes anticipează o creștere medie a salariului cu 2,5% în acest an în Franța și Germania, în timp ce Marea Britanie ar putea raporta o creștere a salariilor cu 3,5%, iar Statele Unite cu 4,7%.