Eurodeputații cer statelor membre să boicoteze JO de Iarnă de la Beijing, de anul viitor

, , ,
Autor:    -  
Boycott Beijing
Protest al tibetanilor împotriva JO de Iarnă de la Beijing, 2022. Sursa foto: Daily Sabah.

Timp de citire: 3 minute

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere ca Uniunea Europeană să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă din februarie 2022, care vor avea loc la Beijing, cu excepția cazului în care China va îmbunătăți situația drepturilor omului în Hong Kong și în provincia Xinjiang, în care trăiește minoritatea musulmană uigură, scrie Euractiv.com.

Votul din PE reprezintă încă un semn al încordării relațiilor dintre Bruxelles și Beijing, care s-au deteriorat mult începând din luna mai a acestui an, când cele două părți și-au impus reciproc o serie de sancțiuni fundamentate pe datele care arată nerespectarea drepturilor omului în China, care, la rândul său, a blocat ratificarea unui acord bilateral de investiții.

Rezoluția – fără caracter obligatoriu – a fost adoptată cu o majoritate zdrobitoare, de 578 de voturi pentru, 29 împotrivă și 73 de abțineri, fiind susținută de toate grupurile politice europene, inclusiv de cele mai mari dintre acestea, grupul PPE de centru-dreapta al cancelarului german Angela Merkel și grupul centristilor Renew al francezului Emmanuel Macron.

Eurodeputații au solicitat instituțiilor UE și statelor membre ”să refuze invitațiile trimise reprezentanților guvernelor și altor diplomați de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022, cu excepția cazului în care guvernul chinez demonstrează o îmbunătățire verificabilă a situației drepturilor omului în Hong Kong, în regiunea uigură Xinjiang, în Tibet, în Mongolia Interioară și în alte părți ale Chinei”.

Boicoturile olimpice totale, situații în care guvernele refuză să trimită sportivi, oficiali și spectatori în țara gazdă, s-au întâmplat de câteva ori în istorie, din mai multe motive, cele mai de răsunet fiind cel al Statelor Unite la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, care au protestat împotriva invaziei sovietice în Afganistan, urmat de cel al tuturor statelor din blocul comunist, cu excepția notabilă a României, patru ani mai târziu, la Los Angeles.

Experții spun că este dificil să se măsoare ”succesul” unui boicot.

Unii experți au avertizat că, în cazul Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022, ar putea fi și mai dificil să se obțină concesii din partea Chinei, aceștia opinând că țările participante ar trebui, mai degrabă, să se folosească de Jocuri pentru a atrage atenția asupra abuzurilor asupra drepturilor omului din China.

Ministerul de externe al Chinei a avertizat cu privire la un ”răspuns solid” al Beijing-ului la orice boicot, ceea ce ar putea implica suspendarea discuțiilor bilaterale în forurile internaționale sau creșterea presiunii economice asupra companiilor care acționează ca sponsori pentru evenimentul sportiv de anul viitor.

“China se opune ferm politizării sportului și interferenței în afacerile interne ale altor țări, folosind drepturile omului drept pretext. Încercările de a perturba, obstrucționa și sabota pregătirea și organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din motive politice sunt extrem de iresponsabile și vor afecta interesele sportivilor din toate țările și cauza olimpică internațională”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Wang Wenbin într-o declarație preluată de presa de stat de la Beijing.

Parlamentul European, cuvinte grele la adresa Chinei

Rezoluția Parlamentului European a condamnat, de asemenea, ”în cei mai puternici termeni”, închiderea tabloidului pro-democrație Apple Daily din Hong Kong și arestarea angajaților acestuia de către autoritățile chineze.

Aceste acte reprobabile au fost ”încă un pas al Chinei în dezmembrarea societății libere din Hong Kong și consacrarea sfârșitului definitiv al libertății presei și al libertății de exprimare de acolo”, scrie în rezoluția votată joi.

Deteriorarea libertăților civile din Hong Kong, în temeiul draconicei legi a securității Chinei, constituie o ”urgență din perspectiva drepturilor omului”, se mai arată în rezoluție.

Legea de securitate din Hong Kong a întrerupt relațiile de încredere ale Europei cu Beijing-ul și ”conduce la o eroziune suplimentară a credibilității Beijingului pe scena internațională”.

Deputații au subliniat ”necesitatea ca UE să ia măsuri urgente și hotărâte” și au solicitat Bruxelles-ului să elaboreze un nou val de sancțiuni împotriva autorităților chineze.

”Este clar că multe state membre ale UE și, de asemenea, Comisia Europeană sunt reticente să se pronunțe împotriva măsurilor represive ale Chinei în Hong Kong. Consensul asupra acestor probleme în Parlamentul European este foarte puternic. Vom lupta pentru a ne asigura că și guvernele statelor membre din Europa vor avea o atitudine neclintită în acest aspect”, a declarat Reinhard Bütikofer, un europarlamentar german din Grupul Verzilor, care este și președintele delegației Parlamentului European în China.

Totodată, rezoluția a confirmat o decizie anterioară de blocare a acordului de investiții UE-China, atâta timp cât au fost instituite sancțiuni chineze împotriva unor eurodeputați și experți europeni.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!