Închide

Europenii nu sunt asigurați suficient împotriva dezastrelor naturale care lovesc regiunea

Avatar
photo, wildfire, abstract

Fotografie de CharlVera pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Europenii sunt printre cei mai puțin asigurați împotriva anumitor tipuri de fenomene meteorologice extreme și a altor dezastre naturale din lumea dezvoltată, o situație cu atât mai îngrijorătoare cu cât continentul a suferit o vară de căldură devastatoare, incendii și secetă, potrivit Bloomberg.

În ultimele luni, incendiile de vegetație au distrus proprietăți în Grecia, lipsa precipitațiilor a devastat producția de roșii și căpșuni din Spania, iar nivelurile scăzute ale apei au perturbat transportul maritim de-a lungul Rinului, una dintre cele mai mari artere de transport maritim de pe continent. Pagubele se fac simțite, deoarece aproape 90% din pierderile cauzate de dezastrele naturale din prima jumătate a acestui an nu au fost acoperite de asigurări, potrivit Munich Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume.

“Trebuie să ne adaptăm pentru a face față consecințelor încălzirii globale”, a declarat Thomas Blunck, membru al consiliului de administrație al Munich Re, într-un comunicat. “Acest lucru este ilustrat în mod clar de cifrele privind pierderile pentru prima jumătate a anului 2023”.

Europa s-a încălzit într-un ritm mai rapid decât media globală, iar poziția sa slabă în ceea ce privește protecția prin asigurări a fost a doua după Africa în prima jumătate a anului. Regiunea Asia-Pacific a avut 57% din pierderile sale directe neasigurate, față de 24% în America de Nord. Munich Re nu a prezentat date pentru America de Sud. La nivel global, o medie de 61% din pierderile directe nu au fost asigurate în primele șase luni ale anului 2023, ceea ce este similar cu anul trecut și reprezintă o ușoară scădere față de media pe 10 ani de 65%. Munich Re nu include în calculele sale pierderile indirecte, cum ar fi impactul unui ciclon asupra turismului.

Pierderile la nivel mondial pentru perioada ianuarie-iunie au fost de 110 miliarde de dolari, depășind media ajustată la inflație de 98 de miliarde de dolari pentru aceeași perioadă din ultimul deceniu.

În Europa, “provocarea este mai mult despre accesibilitatea asigurărilor, nu disponibilitatea acestora”, a declarat Ernst Rauch, șeful departamentului de geo și climă de la Munich Re, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Printre dezastrele naturale se numără cutremurele, precum și fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, furtunile și seceta, care devin tot mai frecvente și mai severe din cauza încălzirii globale. Pe măsură ce schimbările climatice se agravează, se așteaptă ca acoperirea prin asigurări să se reducă și mai mult, deoarece creșterea primelor sufocă cererea, iar asigurătorii se retrag din zonele deosebit de expuse, potrivit declarațiilor Băncii Centrale Europene.

În timp ce țările mai sărace sunt deosebit de expuse, națiunile mai bogate nu sunt imune. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la deficitul de protecție din SUA, în condițiile în care companiile de asigurări se retrag de la polițele pentru proprietarii de locuințe din zonele vulnerabile. În Noua Zeelandă, guvernul se oferă să răscumpere proprietarii de locuințe din zonele de risc în cadrul unui nou proces numit “retragere gestionată”.

Cutremurul din februarie care a lovit Turcia și Siria – țări pe care Munich Re le clasifică ca făcând parte din Europa – a reprezentat o mare parte din cele 52 de miliarde de dolari de pierderi legate de dezastre naturale din regiune în prima jumătate a anului 2023. Furtunile și inundațiile din Italia și Europa de Est, precum și seceta în curs de desfășurare din Spania au dus la costuri suplimentare.

Pentru fiecare dintre aceste dezastre din Europa, aproximativ 90% din pierderi au fost neasigurate. Cu toate acestea, motivul pentru deficitul de protecție diferă în fiecare caz în parte. Puțini sunt cei care achiziționează o asigurare împotriva secetei și inundațiilor, de exemplu. În cazul cutremurului, decalajul a fost determinat de subasigurare și de un plafon de despăgubire, a declarat Munich Re.

Pe un orizont de timp de 10 ani, Europa stă mai bine în ceea ce privește decalajul de protecție în cazul evenimentelor meteorologice, cu 63% neasigurați, deși se află încă în urma Americii de Nord și a Asiei, a precizat reasigurătorul.

Când vine vorba de răspunsul la dezastre, BCE consideră că asigurătorii reprezintă prima linie de apărare financiară, susținută de reasigurători și de piețele financiare cu instrumente precum obligațiunile pentru catastrofe. Piața globală a obligațiunilor pentru catastrofe, care oferă asigurătorilor o plată atunci când un dezastru natural specificat se produce, aproape s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la peste 40 de miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Morningstar Inc.

Munich Re este “foarte interesată de creșterea portofoliului nostru de afaceri pentru catastrofe naturale în Europa și în alte regiuni ale lumii”, a declarat Rauch într-un interviu. “Avem apetitul pentru risc pentru a crește în acest spațiu”.

scroll to top