Nivelul apei din râul Rin perturbă cea mai mare economie europeană. Ce alternative are?
Industria germană găsește noi modalități de a transporta încărcăturile, de la cărbune la produse chimice, în condițiile în care nivelurile scăzute tot mai frecvente ale râului Rin perturbă cea mai mare economie europeană, potrivit Reuters.
Râul de 1.230 km, o destinație turistică de renume mondial și o parte a psihicului național, este artera comercială pentru 80% din transportul intern de mărfuri al economiei germane, inclusiv țiței și gaze naturale.
Însă, în urma unor perioade prelungite de ape scăzute în 2018 și 2022, nivelurile Rinului sunt din nou prea scăzute în anumite părți ale fluviului pentru ca navele de marfă să navigheze cu încărcătură completă, în condițiile în care acestea pot transporta echivalentul a până la 150 de camioane.
La Kaub, punctul critic de strangulare pentru barjele Rinului, nivelul apei a scăzut la începutul acestei săptămâni la cel mai scăzut nivel din acest an. Anul trecut, 182 de milioane de tone metrice de mărfuri au fost transportate pe căile navigabile din Germania, în scădere cu 6,4% față de 2021 și cel mai mic nivel de la reunificarea Germaniei.
Pe măsură ce valurile de căldură severe afectează sudul Europei, Agenția Federală pentru Căi Navigabile și Transport Naval se așteaptă ca tendința de scădere să continue.
Producătorul german de produse chimice Covestro transportă mai mult de 30% din produsele sale finite și primește majoritatea materiilor prime pentru a le produce prin Rin.
“Schimbările climatice și apariția din ce în ce mai frecventă a nivelurilor scăzute ale apei reprezintă provocări semnificative pentru Covestro, precum și pentru alte companii”, a declarat Uwe Arndt, care conduce grupul operativ al Covestro pe Rin.
Acesta este motivul pentru care grupul a închiriat două barje de ape scăzute, care sunt capabile să aprovizioneze clienții cu acid clorhidric chiar și atunci când nivelul Rinului la Köln scade la 0,40 metri.
La aproximativ 260 km mai jos pe râu, BASF a început, de asemenea, să utilizeze o navă de ape scăzute pentru a aproviziona centrul său de la Ludwigshafen, care obține aproximativ 40% din materiile sale prime prin Rin.
În cazul produselor chimice inflamabile și toxice, fluviul este adesea singura opțiune viabilă de transport.
Dar nivelurile Kaub sub un metru înseamnă că barjele tradiționale trebuie să își reducă încărcăturile cu mai mult de jumătate, până la mai puțin de 1.500 de tone metrice, spune cooperativa de transport maritim DTG.
Cu toate acestea, noul petrolier cu ape scăzute al BASF – Stolt Ludwigshafen – poate totuși să transporte o încărcătură de 2 300 de tone și să navigheze prin blocajul Kaub la niveluri foarte scăzute de 30 de centimetri (11,8 inch).
Vicepreședintele BASF, Barbara Hoyer, a declarat că grupul chimic numărul 1 mondial depinde de Rin, deoarece majoritatea materiilor prime lichide, inclusiv nafta, sunt transportate pe fluviu.
“Avem nevoie de foarte mult pentru a menține producția și este foarte dificil să transportăm aceste volume”, a spus ea.
Thyssenkrupp, care a declarat forță majoră în timpul perioadei de secetă din 2018 pentru că nu a mai primit suficiente materii prime, a închiriat un tren pe termen lung care poate furniza în fiecare zi aproximativ 3.000 de tone de cărbune, necesar pentru fabricarea oțelului.
ARTERA ECONOMIEI
Impactul nivelurilor scăzute ale apelor nu se limitează la marile întreprinderi. Produsul intern brut al Germaniei a scăzut cu 0,4% în 2018, din cauza încetinirii traficului pe Rin.
Ca regulă generală, dacă nivelul apei la Kaub scade sub 78 de centimetri timp de 30 de zile consecutive, așa cum a fost cazul în 2022 și 2018, producția industrială scade cu 1%, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.
Deutsche Bank, care se așteaptă deja ca economia Germaniei să scadă cu 0,3% în 2023, consideră că o perioadă prelungită de niveluri scăzute ale apei ar putea întârzia redresarea țării din recesiune.
Cu toate acestea, Roberto Spranzi, membru al consiliului de administrație al DTG, a declarat că cererea de transport maritim a scăzut în concordanță cu scăderea activității economice, ceea ce înseamnă că impactul nivelurilor scăzute ale apelor ar putea fi mai ușor de gestionat decât în anii precedenți.
ÎNVINGĂTORI ȘI ÎNVINȘI
Pentru industrie, marjele de profit sunt reduse de tarifele de transport maritim mai mari și de costul de navlosire a barjelor cu ape scăzute.
Însă firmele de logistică beneficiază de creșterea cererii de nave adaptate la nivelurile scăzute ale râurilor.
“Ne așteptăm, din cauza schimbărilor climatice, ca extremele de pe râul Rin să se întâmple mai des”, a declarat Maickel Uijtewaal, director general la Stolt-Nielsen.
Compania este în discuții cu mai mulți clienți cu amplasamente pe Rin sau în apropierea acestuia cu privire la barjele cu ape scăzute, a declarat acesta, adăugând că firmele sunt îngrijorate de integritatea lanțurilor lor de aprovizionare.
HGK Shipping din Germania, o unitate a serviciului public municipal din Köln, construiește trei astfel de nave pentru clienți, inclusiv pentru comerciantul global de cereale Archer-Daniels-Midland Co.
Directorul său general Steffen Bauer a declarat că întreprinderile din domeniul energiei, al produselor chimice și al oțelului au alternative limitate pentru transportul unor volume mari de materii prime.
“Există o lipsă de capacitate, infrastructură și personal pe termen scurt, precum și pe termen mediu, pentru o trecere similară la transportul feroviar și rutier”, a spus el.
Firma de produse chimice Evonik, de asemenea un utilizator de bărci cu apă joasă, a fost de acord spunând că sistemul feroviar din Germania are nevoie de o modernizare extinsă și că principala națiune industrială nu se poate baza pe o rețea feroviară de mâna a doua.