Închide

Eurostat: Comerțul crește în UE. În România, Slovenia și Portugalia, scade

Avatar
Timp de citire: < 1 minut

În august, o lună marcată de relaxarea restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus, volumul comerţului cu amănuntul a urcat cu 4,4% în zona euro şi cu 3,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 5,1% (comenzile poştale şi cele online au urcat cu 10,5%), în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un avans de 2,2% iar cele de combustibili de 2,1%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în august, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Belgia (9,6%), Franţa (6,2%) şi Germania (3,1%), cele mai semnificative scăderi fiind în România şi Slovenia (ambele cu minus 1,6%) şi Portugalia (minus 1,4%).

În august, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul comerţului cu amănuntul a urcat cu 3,7% în zona euro şi cu 3,5% în Uniunea Europeană. În UE, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 6% (comenzile poştale şi cele online au urcat cu 26,3%), cele de alimente, băuturi şi tutun cu 2,6%, în timp ce vânzările de combustibili auto au scăzut cu 4,8%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în august, comparativ cu perioada similară din 2019, s-a înregistrat în Belgia (12,9%), Irlanda (9,8%) şi Olanda (8,3%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (minus 12,2%), Malta (minus 7,5%) şi Slovenia (minus 6,6%).

scroll to top