Închide

PREDICȚIA #8 Saxo Bank: Țările OPEC și alianța China/India ies din FMI 

Avatar
China India Dolar Yuan

Foto: investing.com

Timp de citire: 2 minute

Recunoscând armonizarea în curs de desfășurare a dolarului de către guvernul SUA, țările non-aliate ale SUA se îndepărtează de USD și FMI pentru a crea o uniune internațională de compensare (ICU) și un nou asset pentru rezerve, Bancor (codul valutar KEY), folosind ideea orginală a lui John Maynard Keynes din zilele de dinainte de Bretton Woods, de a se delimita de practicile SUA de a-și valorifica puterea asupra sistemului monetar internațional.

În timp ce mai puțin de o cincime din comerțul internațional este destinat SUA, peste o treime din comerțul internațional este facturat în USD și aproape 60% din rezervele valutare globale sunt în USD. Interzicerea tranzacțiilor cu entități suverane rusești în februarie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, a provocat o undă de șoc în țările care nu sunt aliate militar cu SUA, deoarece amploarea interdicției a depășit cu mult sancțiunile impuse Iranului, Venezuelei și altor țări în ultimele decenii. Aceste țări se întreabă dacă activele lor din SUA – și chiar și activele în EUR, JPY și GBP – ar putea fi supuse peste noapte unor ordine de înghețare impuse de Trezoreria SUA și de alți aliați ai SUA.

Mulți au speculat că renminbi-ul chinezesc ar putea deveni noua monedă de rezervă, dar China nu a arătat niciun interes în a renunța la controalele transfrontaliere de capital. Un alt aspect important care împiedică utilizarea CNH în comerț este faptul că mulți aliați din afara SUA se tem de creșterea influenței și a puterii Chinei.

Mai degrabă, o soluție firească pentru China și pentru numeroșii săi parteneri comerciali, în special pentru exportatorii de energie și de alte mărfuri, ar fi găsirea unui nou activ de rezervă în altă monedă decât cea națională, pe baza căruia să facă schimburi comerciale.

Aceștia se inspiră din manualul de joc al economistului britanic John Maynard Keynes pentru reconstrucția unui sistem monetar internațional fără hegemonie după cel de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul unei conferințe epocale convocate la Astana, Kazahstan, liderii din țările OPEC+, China continentală, Hong Kong, India, Brazilia, Pakistan, țările din Asia Centrală și zeci de țări din Uniunea Africană se reunesc pentru a stabili o nouă unitate contabilă și un nou activ de rezervă: Bancor (cod valutar KEY).

KEY poate fi deținută doar de băncile centrale membre și este utilizată ca unitate contabilă pentru decontarea tranzacțiilor internaționale și ca activ de rezervă. Noua KEY este indexată la un coș de mărfuri tranzacționate, petrolul brut având cea mai mare pondere. Monedele țărilor membre sunt susținute de KEY la cursuri de schimb fixe și sunt ajustate în funcție de modificările relative ale contului curent dintre țările membre. Astfel, toate țările membre ale nou-createi uniuni monetare se retrag din FMI. Arabia Saudită și Hong Kong pun capăt legăturilor lor valutare cu USD.

Impactul asupra pieței: Băncile centrale nealiniate își reduc considerabil rezervele de USD, randamentele Trezoreriei americane cresc vertiginos, iar USD scade cu 25% în raport cu un coș de valute care se tranzacționează cu noul activ-cheie.

scroll to top