Executiv Renault: Compania se află în discuții avansate cu parteneri pentru reciclarea bateriilor
Constructorul auto francez Renault se află în discuții avansate cu potențiali parteneri pentru a extrage și recicla litiul și alte metale din bateriile uzate ale vehiculelor electrice, a declarat un director al companiei, care încearcă să reutilizeze mai multe materii prime strategice, potrivit Reuters.
În timp ce reciclarea pieselor auto este din ce în ce mai frecventă, Renault își propune să fie primul producător auto european care să recicleze și bateriile la scară industrială.
“În Europa, în prezent… nimeni nu poate pretinde că reciclează bateriile uzate într-o buclă închisă pentru a reproduce nichel, cobalt și litiu în vederea fabricării de baterii noi”, a declarat Jean-Philippe Bahuaud, directorul general al “The Future Is Neutral” (TFIN), unitatea de mediu a Renault.
Discuțiile cu companii specializate care pot fi parteneri în procesul de reciclare se află într-un stadiu “avansat”, a declarat acesta într-un interviu acordat înaintea conferinței ChangeNOW de la Paris din această săptămână.
Majoritatea metalelor utilizate în bateriile care alimentează vehiculele electrice sunt extrase și procesate în afara Europei și există îngrijorări tot mai mari cu privire la dependența puternică a regiunii de China pentru aceste materiale.
De asemenea, recuperarea metalelor, care reprezintă până la 70% din costul unei baterii, ar putea duce la economii semnificative de costuri. La rândul lor, bateriile reprezintă până la 40% din costul unui vehicul.
Miner Eramet plănuiește, de asemenea, să construiască o instalație de reciclare a bateriilor, împreună cu compania de deșeuri Suez, în portul Dunkerque din nordul Franței, care va începe să funcționeze anul viitor. O decizie finală de investiție este încă în așteptare.
Pionier în domeniul vehiculelor electrice alături de partenerul Nissan, Renault a fost depășit de Tesla și de mai multe mărci chinezești.
Cu toate acestea, mărcile sale Renault și Dacia sunt încă printre cele mai importante mărci de pe piața europeană a vehiculelor electrice.
În aprilie, va opri producția de vehicule noi la fabrica sa din Flins, situată la vest de Paris, și va trece complet la producția de componente auto parțial reciclate și vehicule recondiționate.
Bahuaud se așteaptă ca Flins să repare 9.000 de baterii în acest an.
Renault vinde bateriile și alte piese recondiționate, cum ar fi motoare electrice și încărcătoare, cu o reducere de 30% față de produsele noi.
Afacerea TFIN are ca obiectiv vânzări de 2,3 miliarde de euro (2,49 miliarde de dolari)și o marjă operațională de peste 10% până în 2030.