Închide

Cea mai mare tranzacție din istoria comerțului românesc: mariajul Profi-Mega Image, verificat de Concurență

Avatar
Mega Image, shopping, magazin alimentar, București

Foto: Mega Image.

Timp de citire: 2 minute

Consiliul Concurenţei a transmis marți că analizează tranzacţia prin care operatorul magazinelor Mega Image – Delhaize ”The Lion” Nederland BV, parte din grupul Ahold Delhaize – va prelua magazine Profi din România, operate de compania Profi Rom Food SRL, informează autoritatea de concurenţă printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Delhaize “The Lion” Nederland BV este o companie a grupului Ahold Delhaize, prezent pe piaţa românească prin intermediul Mega Image, care are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Profi Rom Food îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Profi Rom Food este deţinută de MEP Retail Luxco Sarl, parte a grupului de investiţii MidEuropa.

“În cadrul analizei, autoritatea de concurenţă va evalua impactul operaţiunii asupra consumatorului final şi al furnizorilor pe piaţa de vânzare cu amănuntul a bunurilor de consum curent. În acest context, autoritatea invită furnizorii, inclusiv cei locali, să transmită observaţii cu privire la achiziţia notificată”, se menţionează în comunicat.

Conform prevederilor Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

La finele lunii octombrie 2023, fondul de private equity MidEuropa anunţa, printr-un comunicat, că a încheiat un acord privind vânzarea Profi Rom Food către Ahold Delhaize, din care face parte şi lanţul Mega Image, pentru suma de 1,3 miliarde de euro.

Vânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezenta cea mai mare tranzacţie pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity.

La data anunțului, tranzacţia era cea mai mare realizată pe segmentul alimentar din Europa Centrală şi de Est, fiind însă condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare din partea organismelor de reglementare. Potrivit estimărilor de la acea dată, tranzacția ar urma să poată fi finalizată până la finalul anului 2024.

scroll to top