Închide

Exporturile de azot din SUA cresc în timp ce Europa se confruntă cu o penurie de îngrășăminte

Avatar
tractor, rural, farm

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Exporturile americane de îngrășăminte azotate au crescut la un nivel record al ultimilor ani în această vară, după ce creșterea prețurilor la gazele naturale în Europa a dus la creșterea costurilor de producție a nutrienților pentru culturi, ceea ce a făcut ca livrările din SUA să fie mai competitive, potrivit Reuters.

Vânzările rapide din SUA evidențiază efectul de anvergură al războiului din Ucraina asupra aprovizionării globale cu alimente și energie. Rusia, aflată sub sancțiuni financiare, este un producător important de îngrășăminte și gaze naturale, esențiale în fabricarea produselor pe bază de azot pentru a crește randamentul porumbului și al altor culturi.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Europa a început să se lipsească de gazele naturale rusești, iar o conductă care transporta amoniac din Rusia către un port din Ucraina s-a închis.

Aprovizionarea strânsă cu îngrășăminte a crescut atât de mult prețurile nutrienților pentru culturi la nivel mondial, încât Organizația Națiunilor Unite a avertizat luna aceasta cu privire la o “viitoare criză” de disponibilitate. Companiile europene au fost nevoite să închidă unele fabrici de îngrășăminte din cauza costurilor ridicate.

Exporturile din Statele Unite, al treilea mare producător mondial, au urcat la 370.000 de tone scurte de nutrienți în august, mai mult decât dublu față de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Biroului de recensământ al SUA, compilate de grupul industrial The Fertilizer Institute (TFI) pentru Reuters. Această cifră este cel mai mare total lunar de când TFI a început să urmărească aceste date în 2013.

Cumpărătorii europeni supralicitează față de cumpărătorii interni atât din Statele Unite, cât și față de alți exportatori precum Indonezia și Malaezia, a declarat Alistair Wallace, director la Argus Media din Londra.

În pofida creșterii puternice a exporturilor, datele separate ale TFI arată că, începând cu luna iunie, oferta de îngrășăminte azotate din SUA se afla la al doilea cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce indică o dislocare globală, mai degrabă decât o penurie.

Nu este încă clar dacă SUA au produs mai mult decât de obicei în iulie și august sau au redirecționat o parte mai mare a livrărilor către Europa, a declarat Jason Troendle, economist la TFI, printre ai cărui membri se numără CF Industries și Nutrien.

Statele Unite sunt, din punct de vedere istoric, un exportator mic, iar capacitatea sa de a suplini piețele este limitată, a spus Troendle.

Țările cu cele mai mari creșteri de la un an la altul ale achizițiilor din SUA sunt în Europa – Franța, Belgia, Norvegia și Lituania – precum și Maroc, Chile și Brazilia, a spus Troendle.

Țările europene cumpără în mod obișnuit cea mai mare parte a ureei importate, o formă de îngrășământ pe bază de azot, din Africa de Nord, dar acum o cumpără mai departe, a spus Wallace.

Prețurile la azot din UE s-au redus la mijlocul lunii octombrie, deoarece unele fabrici europene și-au reluat producția datorită reducerii prețurilor la gazele naturale, a spus el.

Fermierii europeni nu sunt capabili să se aprovizioneze cu îngrășăminte atât de mult pe cât ar trebui înainte de semănatul din primăvara anului viitor din cauza prețurilor ridicate și a ofertei limitate, a declarat Pekka Pesonen, secretarul general al grupului agricol european Copa-Cogeca.

“Vorbim despre nevoia de volume uriașe într-o perioadă scurtă de timp”, a spus Pesonen.

În pofida costurilor ridicate ale inputurilor, cultivatorii americani ar putea semăna anul viitor și mai mult porumb, care utilizează intensiv îngrășăminte. Un sondaj al cultivatorilor Farm Futures prevede o suprafață cultivată cu porumb la un maxim al ultimilor 10 ani de 94,282 milioane de hectare, cu 6,4% mai mult decât în 2022.

Brazilia, care se bazează pe importuri pentru 85% din îngrășăminte, a cumpărat mai mult nitrat de amoniu din Statele Unite, Belgia și Olanda în perioada ianuarie-septembrie pentru a compensa reducerea livrărilor rusești, a declarat banca de investiții Itau BBA

scroll to top