Expunerea băncilor europene pe piața rusă, testată de BCE. Sunt vizate și bănci prezente în România
Banca Centrală Europeană (BCE) le-a transmis băncilor creditoare active pe piața din Rusia să raporteze riscurile cu care se confruntă, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Europa Occidentală pe tema invadării Ucrainei, potrivit unor surse nenominalizate, familiare cu subiectul, citate de Bloomberg. Printre băncile vizate se numără Raiffesen Bank, Société Générale și Unicredit.
BCE colaborează cu băncile respective pentru a evalua riscurile privind lichiditatea, portofoliile de împrumuturi, pozițiile valutare și tranzacțiile pe care le efectuează, precum și capacitatea lor de a-și menține operațiunile în derulare normală, au spus sursele citate.
Autoritatea de reglementare europeană monitorizează situația și este în contact zilnic cu instituțiile financiare, cerându-le să evalueze diferitele scenarii, care ar putea cuprinde inclusiv sancțiuni economice severe sau consecințele unei posibile invazii pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, au mai spus sursele.
Potrivit unui purtător de cuvânt al BCE, deşi expunerea pe piața din Rusia a băncilor din zona euro este diferită, pe ansamblu pare să fie ţinută sub control.
În ultimii ani, mai multe bănci internaționale și-au retras operațiunile din Rusia, însă Société Générale SA (Franța), UniCredit SpA (Italia) și Raiffeisen Bank International AG (Austria) se numără încă printre băncile europene cu operațiuni importante în Rusia, potrivit datelor BCE.
Banca Centrală Europeană şi băncile creditoare încă analizează efectele sancţiunilor, iar instituţia a identificat deja cele mai expuse bănci la Rusia şi Ucraina, analizând potenţialele surse de risc, susţin sursele citate de Bloomberg. Acestea mai susțin că băncile continuă să își organizeze și să își planifice răspunsul adecvat în cazul în care vor apărea noi pachete de sancțiuni impuse unei game mai largi de companii și instituții financiare ruse, precum și în cazul în care economia și moneda Rusiei ar putea suferi șocuri mai puternice.
Pentru băncile expuse, astfel de situații s-ar putea traduce în pierderi aferente împrumuturilor acordate companiilor și persoanelor fizice afectate de sancțiuni sau de mișcările bruște ale piețelor de acțiuni și obligațiuni pe care băncile le tranzacționează.
Luna aceasta, grupul bancar austriac Raiffeisen a anunţat că a făcut provizioane de 25 milioane de euro pentru riscurile geopolitice din Ucraina şi 21 milioane de euro pentru sancţiunile aplicate asupra Rusiei.