Închide

Fabrica Tönnies, cu 1.500 de muncitori infectați, inclusiv români, din nou în colimator

Avatar
animal, farm, farm animal

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Compania germană de prelucrare a cărnii Tönnies, care se află în centrul unui focar COVID-19 din cauza căruia autoritățile germane au fost nevoite să reimpună carantina la nivel local, s-a aflat în acest weekend sub tirul unor critici aspre din partea opiniei publice după ce a solicitat sprijin guvernamental pentru plata salariilor lucrătorilor aflați în carantină.

Focarul de COVID-19 de la abatorul companiei din vestul orașului Gütersloh a cuprins 1.500 de cazuri printre angajați, dintre care circa 1.000 de români, ceea ce a impus ca 600.000 de persoane din zonele înconjurătoare să fie carantinate timp de două săptămâni. De asemenea, cazul Tönnies a stârnit o dezbatere națională cu privire la condițiile în care lucrătorii, mulți dintre ei străini, își desfășoară activitatea în industria cărnii din Germania.

Vineri, compania privată cu 16.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de circa 7 miliarde de euro, a solicitat sprijin guvernamental pentru a-și plăti angajații care s-au aflat în carantină fără să se fi infectat, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

”Nu prea pot fi de acord cu asta”, a spus ministrul federal al Agriculturii, Julia Kloeckner, pentru ziarul Bild am Sonntag. ”După ce o întreagă regiune a fost forțată să intre în carantină, cererea lor nu va contribui deloc la scăderea enervării oamenilor.”

Cererea celor de la Tönnies are la bază o lege germană aflată în vigoare de mult timp, care prevede că firmele ai căror angajați se află în carantină, ca măsură de prevenire a bolilor infecțioase pot să primească sprijin guvernamental. Totuși, Karl-Josef Laumann, ministrul muncii în landul Renania de Nord-Westfalia, unde compania își are sediul, a spus că, deși Tönnies ar putea avea motive legale pentru a solicita sprijin financiar, compania ar trebui să fie prudentă în acest sens.

”Dacă aș fi în locul domnului Tönnies și al partenerilor săi de afaceri, m-aș gândi profund la cât de multă toleranță și înțelegere se așteaptă să mai primească din partea cetățenilor landului”, a spus el pentru FAZ.

Compania Tönnies nu a făcut comentarii cu privire la această dezbatere.

scroll to top