Închide

Facturile mari de energie, bucuria conspiraționiștilor. Investițiile 5G se amână

Avatar
anti 5g

Photo: Getty

Timp de citire: 2 minute

Facturile mari pentru energie vor obliga probabil operatorii de telecomunicaţii europeni să amâne planurile pentru lansarea reţelei 5G, a declarat vineri şeful operaţiunilor Vodafone din Italia, citat de Reuters.

”Pentru a plăti facturile energiei, nu văd alte soluţii decât amânarea investiţiilor”, a spus Aldo Bisio, în cadrul unui eveniment din industrie.

Europa este în urma Statelor Unite şi Asiei în ceea ce priveşte lansarea reţelelor mobile de generaţia a cincea.

Bisio a avertizat că preţurile mai mari ale energiei, care conduc la o întârziere a investiţiilor, vor mări şi mai mult acest decalaj.

Oamenii de ştiinţă avertizează că viitoarele staţii 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generaţiilor deja în funcţiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiaţii milimetrice de înaltă frecvenţă (30-300 GHz), cu imens potenţial de risc, pe termen mediu, asupra vieţii, mai spun academicienii.

Conspirațiile legate de 5G

După incendierea antenelor, cei care cred în teoria conspirației din jurul tehnologiei 5G, i-au luat acum în vizor pe lucrătorii din telecomunicații care se ocupă de asta. În Marea Britanie, aceștia sunt hărțuiți verbal, atacați fizic și chiar le sunt lăsate capcane. Vorbim despre lame de ras sau ace ascunse în spatele afișelor de pe stâlpii de telefon, pentru a-i răni pe muncitori.

Încă de la apariția tehnologiei, unii oameni au venit cu tot felul de teorii ale conspirației legate de rețelele 5G, despre care cred că afectează serios sănătatea umană. Situația s-a înrăutățit odată cu apariția noului coronavirus. Susținătorii curentului anti-5G au legat răspândirea virusului de instalarea noii rețele mobile 5G. Pe de-o parte, unii susțin că rețeaua a slăbit sistemul imunitar și a permis virusului să prospere, în timp ce alții sunt de părere că stâlpii 5G în sine transmit virusul către oameni.

Doar în Marea Britanie, de la 30 martie, au existat peste 200 de incidente de abuzuri împotriva muncitorilor care lucrează în domeniul telecom. Publicația arată un exemplu concret, în care un angajat este abuzat verbal de o femeie care trecea pe lângă stâlpul la care acesta avea de lucru. Femeia îl numește pe acesta criminal și spune că el „ne omoară pe toți”, pentru că 5G declanșează simptomele de COVID-19.

Tot în Marea Britanie, susținătorii teoriilor conspirației au considerat că cel mai bun mod în care pot protesta împotriva implementării tehnologiei este să ardă stâlpii cu antene 5G de pe străzi. Peste 20 de stâlpi au fost incendiați aici. Incidente similare au fost raportate în Olanda, Irlanda, Belgia, Italia, Cipru și Suedia.

scroll to top