Închide

Fără emoții pentru români și mediul de afaceri. Depozitele de gaze, încă pe jumătate pline, deși iarna se apropie de final

Avatar
Ion Sterian

Ion Sterian, director general SNTGN Transgaz SA. Foto: Transgaz

Timp de citire: 2 minute

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că România are resursele energetice de care cetățenii și economia au nevoie pentru prezent și pentru viitor. Gradul de umplere a depozitelor este în prezent la 49,5% din capacitate, ceea ce garantează cantitatea de care au nevoie populația și economia României, spune premierul.

Premierul Nicolae Ciucă a coordonat reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru Securitate Energetică (GLISE) în cadrul căreia au fost analizate situația rezervelor de gaze naturale, pregătirea stocurilor pentru perioada următoare și stadiul proiectelor de investiții pentru creșterea capacității de producție și depozitare a energiei.

Măsurile luate de Guvern asigură rezervele de gaze naturale necesare consumului cetățenilor și mediului de afaceri. Gradul de umplere a depozitelor este în prezent la 49,5% din capacitate, ceea ce garantează cantitatea de care au nevoie populația și economia României, indiferent de condițiile meteorologice din următoarea perioadă.

Gaze naturale destule și iarna viitoare

Pentru perioada viitoare, inclusiv pentru sezonul rece 2023-2024, România are capacitatea să depoziteze peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficientă inclusiv în condițiile creșterii consumului intern.

În cadrul Grupului de Lucru au fost analizate și soluțiile pentru creșterea capacității de producție de energie, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și mărirea capacității de depozitare. Accentul a fost pus asupra pregătirii proiectelor de investiții finanțate din Fondul de Modernizare și prin intermediul Inițiativei celor 3 Mări, mecanisme pe care România le valorifică pentru atingerea obiectivului de securitate energetică.

”România are la dispoziție resursele energetice de care cetățenii și economia au nevoie pentru prezent și pentru viitor. Ceea ce avem astăzi în depozite asigură necesarul de consum pentru perioada următoare. Pregătim deja resursele pentru iarna 2023-2024, dar și soluțiile pentru suplimentarea cantității de energie de care România va avea nevoie în următorii ani pentru a asigura necesarul unei economii în continuă dezvoltare. Acordurile de colaborare stabilite cu partenerii externi pentru diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz și investițiile consistente în domeniu reprezintă pentru România soluția de consolidare a securității energetice”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

La reuniunea GLISE au mai participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, George Agafiței, reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul energiei.

scroll to top