Făt-Frumosul economiei României în 2020: Sectorul construcțiilor a continuat să crească
Și în luna august, volumul lucrărilor de construcții a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 1,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,9% (au fost mai multe zile lucrătoare în august decât în iulie), potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS).
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,3%, respectiv cu 13,2%.
La nivelul primelor opt luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 17,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 19,2%. Datele arată că sectorul de construcții este unul dintre puținele care nu doar că au continuat să crească în acest an pandemic, dar chiar și-au accelerat creșterea față de anul trecut.
Unul dintre motive a fost creșterea sumelor alocate de la bugetul statului pentru lucrările de infrastructură (inginerești). În acest sub-domeniu, luna august a înregistrat un ușor pas înapoi, lucrările inginerești scăzând față de iulie 2020 cu 1,6%. Pe ansamblul anului, rămân pe plus față de perioada similară din 2019, cu o creștere spectaculoasă ca serie ajustată, de +25,8%. Totuși, trebuie luat în seamă efectul de bază, în condițiile în care investițiile în lucrări inginerești au fost neglijate de vechiul guvern în 2019.
Datele 2020 vs. 2019 arată creșteri pe linie, în toate sub-sectoarele
În primele opt luni ale anului curent, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 17,3%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+51,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+44,3%) şi la construcţiile noi (+5,6%).
Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+21,9%), clădirile rezidenţiale (+17,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+10,8%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 19,2%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+50,5%), al lucrărilor de reparaţii capitale (+47,5%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+7,4%).
Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcţiilor inginereşti (+25,8%), clădirilor rezidenţiale (+18,1%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+12,7%).