Închide

Feriți-vă de măgăruși! 5 din 10 români, convinși că sunt tobă de economie și educație financiară

Avatar
Educatie Financiara

Foto: FinanceMontlhy.com

Timp de citire: 3 minute

La fel cum se pricep de minune la politică, agricultură și fotbal, cinci români din zece consideră că au cunoştinţe financiare bune, conform unui sondaj online care i-a îndemnat pe conaționalii noștri să îşi autoevalueze nivelul de educaţie financiară.

Sondajul s-a desfăşurat cu prilejul lansării ediţiei a II-a a campaniei naţionale de educaţie financiară ‘Ştii totul despre asigurări şi câştigi’, la care au participat aproape 4.700 de români invitaţi să îşi autoevalueze nivelul educaţiei financiare. Pe de altă parte, nouă din zece declară că ar dori să îşi îmbunătăţească nivelul cunoştinţelor financiare.

Totodată, aproximativ 22% dintre respondenţi estimează că acele cunoştinţe financiare pe care le deţin în momentul de faţă sunt insuficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze/de care au nevoie. Astfel, unul din patru români estimează că nu are suficiente cunoştinţe despre ce sunt şi cum funcţionează asigurările.

Potrivit aceluiaşi studiu, peste jumătate dintre respondenţi se informează din social media despre produsele financiare, iar patru români din zece ar fi dispuşi să aloce timp de câteva ori pe săptămână educaţiei financiare.

Conform cercetării, circa 49% dintre respondenţii care au participat la sondajul “Tu cum îţi evaluezi cunoştinţele financiare?” au declarat că, în acest moment, consideră că au cunoştinţe financiare “destul de bune”, în timp ce 8% le-au evaluat ca fiind “foarte bune”. Pe de altă parte, 18% îşi percep cunoştinţele financiare drept “destul de slabe”, 14% declară cu au “foarte puţine” cunoştinţe financiare, iar 11% nu pot estima nivelul acestora.

De asemenea, 45% dintre respondenţi apreciază că aceste cunoştinţe financiare pe care le deţin, în prezent, sunt suficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze/de care au nevoie, cum ar fi asigurări/împrumuturi/investiţii/economii/ depozite/fonduri de obligaţiuni etc, în timp ce alţi 25% estimează că acestea sunt suficiente ca să înţeleagă modul în care funcţionează majoritatea produselor financiare de care au nevoie. Doar 22% consideră că aceste cunoştinţe sunt insuficiente.

Întrebaţi despre ce componentă a domeniului financiar ar vrea să aibă mai multe informaţii în acest moment, 4 din 10 respondenţi (41%) au optat pentru investiţii, iar alţi 29%, pentru produsele de economisire. De asemenea, 11% vor să afle mai multe despre asigurări, în timp ce 12% nu se pot decide.

În ceea ce priveşte asigurările, 46% dintre respondenţi estimează că ştiu “într-o oarecare măsură” ce sunt şi cum funcţionează aceste produse financiare, iar 29% – “într-o mare măsură”. Pe de altă parte, 25% consideră că nu au suficiente informaţii despre asigurări: 6% dintre participanţii la sondaj recunosc că nu ştiu cum funcţionează o asigurare, iar 19%, doar “într-o mică măsură”.

“De câteva ori pe săptămână (41%), respectiv de câteva ori pe lună (26%) – atât de des ar fi dispuşi cei mai mulţi participanţi la sondaj să aloce timp creşterii nivelului lor de educaţie lor financiară şi dezvoltării cunoştinţelor financiare. Pe de altă parte, 22% declară că ar dori să aloce timp zilnic acestui aspect.”, mai susţin autorii studiului.

Circa 57% dintre respondenţi declară că, de obicei, se informează din social media cu privire la diverse teme de natură financiară, 18% preferă cursurile offline sau online, 15% aleg presa financiară, iar 10%, presa generală.

La sondajul desfăşurat online, în perioada 4 – 17 noiembrie 2021, au participat 4.675 de respondenţi, dintre care 62% femei şi 38% bărbaţi. Majoritatea respondenţilor are vârsta cuprinsă între 18 – 50 de ani: 51% au între 18 – 25 de ani, 18% au între 36 – 50 de ani, iar 17%, între 26 – 35 de ani.

Campania “Ştii totul despre asigurări şi câştigi” – ediţia a II-a este organizată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România, informează Agerpres.

scroll to top