Închide

Fermierii au ajuns să-și arunce propria producție. O treime din hrana globală ajunge la gunoi

Avatar

Foto: green-report.ro

Timp de citire: < 1 minut

Ceea ce s-a schimbat față de situația de dinainte de criză este că, în loc să fie aruncate de consumatori ca deșeuri din bucătărie, o cantitate nemaivăzută de alimente este aruncată înainte de a ajunge în magazine. Acest lucru se întâmplă pe întreg mapamondul. Laptele și ouăle sunt aruncate, strugurii putrezesc, iar porcii sunt îngropați, potrivit Bloomberg.

Există totuși și un aspect surprinzător: cantitatea totală de mâncare aruncată, la nivel mondial, s-ar putea să nu fie mai mare ca de obicei, când o treime din producția globală ajungea oricum la groapa de gunoi.

Lanțurile de distribuție nu mai funcționează la fel. Pe glob, producția este gestionată prin metode de tipul „fix-la-timp”. Producția din ferme poate fi livrată magazinelor sau restaurantelor în doar câteva zile, următorul stoc din culturi și șeptel fiind pregătit să-i ia locul imediat celui precedent. Când acele lanțuri au probleme – precum transportul pe camion, prin porturi, diminuarea forței de muncă, închiderea restaurantelor și comerțul încetinit – există cantități imense de provizii care nu ajung niciodată în magazine.

Acest lucru cel mai probabil va avea consecințe devastatoare în ceea ce privește securitatea alimentară. Prețurile ar putea crește și mai mult, în timp ce milioane de oameni deja suferă din punct de vedere financiar în urma pandemiei de COVID-19, notează Bloomberg.

scroll to top