Închide

Fermierii vs. JO | Una dintre marile probleme logistice legate de Jocurile Olimpice, aproape de rezolvare

Avatar
city, buildings, skyline

Sena la Paris. Fotografie de DUOTONE_ pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Puternicele organizații de lobby ale fermierilor și ale trader-ilor de cereale din Franța au încercat să îi convingă pe organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris, din vara acestui an, de importanța Senei pentru transportul cerealelor în interiorul Franței și spre porturile de export. Astfel, părțile au reușit să ajungă, în cele din urmă, la un acord reciproc rezonabil, însă după numeroase discuții și îndelungi negocieri.

În această vară, cantitatea de cereale estimate a urma să fie transportate pe Sena va ajunge la 1 milion de tone – în ciuda unei scurte pauze cauzate de organizarea Jocurilor Olimpice (JO) de la Paris.

În cele din urmă, organizatorii JO au ajuns la un acord cu producătorii și cu trader-ii de cereale pentru a reduce timpul în care fluviul va fi închis traficului de mărfuri, potrivit unei declarații a ministrului Agriculturii, Marc Fesneau, citat de Bloomberg.

Potrivit acestuia, Sena nu va fi disponibilă pentru transportul de mărfuri timp de 6 zile și jumătate până la evenimentul care va da startul Jocurilor Olimpice, pe 26 iulie, în loc de intervalul propus inițial, de 10 zile.

Sena străbate inima capitalei franceze și este unul dintre cele mai emblematice fluvii ale Europei. Organizatorii Jocurilor și-au propus să pună Sena în centrul celor mai importante evenimente ale Jocurilor – ceremonia de deschidere și cea de închidere – alături de concursurile de înot în ape deschise și triatlon.

Atâta doar că Franța este cel mai mare producător de cereale din Europa și țara cu unele dintre cele mai puternice organizații de lobby în domeniul agricol.

Deși găzduirea Jocurilor Olimpice este foarte importantă pentru întreaga Franță, evenimentul ”nu poate să amâne perioadele de recoltare”, a spus Jean-Francois Loiseau, președintele grupului industrial Intercéréales.

”În plus, este de notorietate că transportul pe apă este foarte important pentru decarbonizare, așa că trebuie să rămânem coerenți în acest sens”, a mai argumentat el.

Loiseau a mai spus că, pe durata sezonului estival, un număr de 20-25 de nave cu cereale tranzitează zilnic Sena, ceea ce duce cantitatea totală de cereale transportate fluvial la peste 1 milion de tone.

Navele de pe Sena duc cerealele atât în alte regiuni ale Franței, cât și spre piețele de export, în special prin portul fluvial Rouen, aflat în aval de Paris, și prin portul maritim Le Havre, aflat în zona de vărsare a Senei în Canalul Mânecii.

Tensiunile dintre părțile negociatoare au fost uriașe, mai ales în contextul în care producătorii francezi de cereale și de alte produse agricole s-au alăturat altor fermieri din întreaga Europă în protestele recente împotriva măsurilor de mediu dorite de Uniunea Europeană, despre care spun că îi trimit în faliment.

Organizatorii se vor confrunta cu un alt test logistic major din cauza insistenței de a susține concursurile de înot în ape deschise și triatlon tot în Sena, în ciuda numeroaselor voci care au cerut abandonarea ideii din cauza poluării apei fluviului.

scroll to top