Închide

Festivalul clătitelor a revenit după doi ani de pauză

Avatar
pancakes, pancake, süsspeise

Fotografie de RitaE pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Iarna a fost alungată duminică la Prejmer de personajele mascate care au pornit în paradă la Festivalul Clătitelor. Totul are legătură cu unul dintre cele mai populare obiceiuri săsești: spiritele rele pot speria chiar şi cele mai aprige ierni. Foarte mulţi turişti au venit aici pentru a degusta clătite. Festivalul se organizează după o pauză de doi ani.

Odinioară, în luna februarie, sașii din Prejmer obișnuiau să colinde satul costumați în diverse personaje, printre care mirele și mireasa, simboluri ale unui nou început, potrivit TVR. Era sfârșitul iernii și ultima petrecere înainte de Lăsatul Secului.

În 1990, odată cu migrarea sașilor, obiceiul a fost întrerupt la Prejmer. Reluat din 2005, a ajuns acum la a 16-a ediție. Cel mai așteptat moment al zilei a fost parada carelor alegorice și a mascaților care vor să pună iarna pe fugă.

În fruntea paradei este bucătăria pe roți, unde se prepară clătitele, oferite celor de pe străzi.

Pe lângă bucătăria mobilă, au fost și standuri unde s-au preparat clătite toată ziua.

Mai multe gospodine dintr-o asociație locală au amenajat o adevărată bucătărie unde au preparat fel și fel de clătite.

”Precum vedeți, e o forfotă mare. Toate doamnele muncesc cu drag și spor. Clătite dulci cu diferite soiuri de gemuri, clătite sărate, clătite cu ciuperci, clătite cu pui, clătite cu ton”, povestește Cazelia Pleşoiu, de la Asociația Femina Prejmer.

Pe lângă apetisantele clătite, turiștii ajunși în Prejmer au putut gusta și diverse preparate din carne și brânzeturi.

scroll to top