Finlanda se revoltă împotriva planurilor UE: seamănă cu economica planificată de pe vremuri

,
Autor:    -  
Solar Panel Pattern
Fotografie de Jadon Kelly pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Planurile Comisiei Europene (CE) de a favoriza producerea energiei electrice prin panouri fotovoltaice și de a impune instalarea obligatorie a acestora pe proprietăți comerciale și clădiri publice stârnește critici din partea mediului de business din Finlanda. Patronatele din țara nordică susțin că ideile CE amintesc de ”economia planificată de stil vechi”, potrivit publicației Euractiv.com, care citează presa finlandeză.

Scopul planului REPowerEU, lansat de Comisia Europeană în martie și dezvoltat în această lună, este acela de a accelera tranziția ecologică și de a reduce legăturile de dependență ale Europei în raport cu Rusia, în ceea ce privește importurile de materii prime energetice.

Unul dintre elementele programului, care se va bucura de un buget în valoare de peste 26 de miliarde EUR, din totalul de 300 de miliarde EUR alocat de Comisie pentru REPowerEU, prevede ca proprietățile comerciale și clădirile publice cu o suprafață a acoperișului mai mare de 250 de metri pătrați să aibă instalate panouri solare până în 2027. Cerința ar urma să fie extinsă la toate clădirile noi cu destinație rezidențială până în 2029.

Mediul de business din Finlanda consideră că aceste obligații amintesc de o economie planificată, pe stil vechi, potrivit reacțiilor oamenilor de afaceri rezumate de publicația finlandeză Uusi Suomi.

”Creșterea eficienței energetice este un lucru absolut pozitiv, dar, chiar și așa, nu credem în impunerea cu tot dinadinsul a unor lucruri”, a declarat Jari Kostama, șeful organizației patronale din industria energetică finlandeză, Energiateollisuus.

În ceea ce privește măsurile de economisire a energiei, Kostama a mai spus că are încredere în industria țării, arătând, totodată, că investițiile masive în acest sector ar urma să vină cu efecte colaterale, precum creșterea dependenței față de China.

Solicitând flexibilitate, sub forma unor recomandări, mai degrabă decât a unor obligații, consilierul-șef pentru politici de energie și climă al Confederației Industriilor Finlandeze (EK), Kati Ruohomäki, a adăugat că schemele de sprijin ale Comisiei Europene se concentrează prea mult pe consumul individual de energie al statelor membre. Ar fi mai bine, spune ea, ca instituțiile europene să se concentreze pe limitarea emisiilor de dioxid de carbon la nivel european.

La rândul său, Marja Ola, consilier-șef pentru politici al Federației Finlandeze de Comerț, evidențiază faptul că utilizarea energiei solare în Finlanda a crescut oricum, fără ca acest lucru să fi fost rezultatul unor acțiuni coercitive din partea cuiva. Potrivit acesteia, obligația de a instala panouri solare ar distorsiona concurența între sursele de energie regenerabilă, ceea ce ar conduce, mai departe, la creșterea prețurilor de consum.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!