Închide

Firmele japoneze au oferit angajaților cele mai mari creșteri salariale din ultimii 30 de ani

Avatar
people standing beside building

Fotografie de Colton Jones pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Firmele japoneze au oferit cele mai mari creșteri salariale din ultimele trei decenii la negocierile din acest an cu lucrătorii, a declarat miercuri cel mai mare grup sindical din țară, o evoluție despre care economiștii spun că va contribui la revigorarea cererii anemice a consumatorilor, scrie Reuters.

Un sondaj realizat de Rengo, grupul sindical umbrelă din Japonia, a arătat că majorările salariale raportate pentru prima dată de sindicatele de la cei mai mari angajatori în luna martie se extind acum la lucrătorii din întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), sau cele cu sindicate de 300 de membri sau mai puțin.

Sondajul final realizat în rândul a 5.272 de sindicate afiliate la Rengo a arătat o creștere medie a salariilor de 3,58%, sau 10.560 yeni (73,04 dolari) pe lună, cea mai mare creștere de la majorarea cu 3,9% înregistrată în 1993.

Dintre acestea, IMM-urile au majorat salariile cu 3,23%, de asemenea, cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii.

Creșterea salariilor este una dintre tendințele cheie pe care Banca Japoniei le urmărește îndeaproape, în timp ce analizează dacă și când ar trebui să își relaxeze stimulentele monetare.

Creșterile salariale ar putea oferi un anumit sprijin politic pentru premierul Fumio Kishida, care a făcut din salarii o parte esențială a agendei sale politice, în condițiile în care yenul slab și prețurile mai mari la importuri duc la creșterea costurilor de trai.

Salariile japonezilor au fost practic stagnante de la spargerea bulei activelor din anii 1990 și sunt acum mult în urma mediei membrilor OCDE.

Plățile bonusurilor de vară ale marilor firme sunt prevăzute să crească cu 3,9%, în creștere pentru al doilea an consecutiv, deși câștigurile vor fi probabil inegale, potrivit unui sondaj realizat de Keidanren, cel mai mare lobby de afaceri din Japonia.

scroll to top