Închide

Florin Cîţu a cerut o analiză a companiilor din România controlate de ruși

Avatar
Lukoil Petrotel 1

Rafinăria Petrotel-LukOil din Ploiești. Sursa foto: Green Report.

Timp de citire: 3 minute

Preşedintele Senastului, liderul liberal Florin Cîţu a cerut ministerului Finanţelor Publice o analiză în detaliu a tuturor companiilor cu acţionariat rus. Care nu sunt puține. 

Cîţu a cerut, de asemenea, şi o analiză privind prezenţa României în câteva bănci internaţionale ruseşti. Fostul premier a spus că trebuie ”să vedem dacă cei care sunt acţionari sunt pe lista celor sancţionaţi şi să se ia măsurile necesare. În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă acele companii primesc ajutor de stat, să nu ajungă ajutorul de stat la cei care sunt pe lista de sancţiuni”.

Domeniile în care sunt prezente cele mai multe firme cu acționariat rusesc sunt IT-ul, lucrările de construcții, industria petrolieră și cea a metalurgiei aluminiului. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în România funcționează aproximativ 600 de companii cu capital rusesc, cifră care plasează Rusia pe locul 42 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi cu participare străină la capitalul social și capital social subscris de 37,34 de milioane de euro, potrivit DCNews.ro.

Dar aceasta este doar partea văzută a lucrurilor. Deoarece investitorii ruși vin în România inclusiv prin intermediari sau apelând la firme subsidiare din țări europene cu un regim fiscal mai relaxat – Olanda, Cipru, sau cu care au parteneriate de tradiție – Germania, Italia.

Lukoil România este unul dintre cei mai semnificativi jucători de pe piaţa petrolieră și o societate cu peste 3.000 angajati. La sfârșitul anului trecut, Lukoil și Rusatom Overseas (parte a ROSATOM, societate de stat specializată în energia nucleară) au semnat un memorandum de înțelegere pentru a analiza posibilitatea producției de hidrogen verde la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploiești.

Petrotel-Lukoil, unde acționar majoritar al întreprinderii este compania Lukoil, este una dintre cele mai mari rafinării de petrol din România. Preluată, în 1998, de Compania Lukoil, ea a devenit cea mai modernă rafinărie a Grupului.

ALRO face parte dintr-un grup integrat pe verticală care produce aluminiu, care acoperă tot procesul tehnologic de la extracția bauxitei și până la obținerea produselor procesate. Controlul majoritar al companiei este deținut de ruşii de la Vimetco (54,2%), mare producător de aluminiu din Europa, cu sediul la Amsterdam și deținut de miliardarul Vitali Matsitski. În 2020, compania a înregistrat afaceri de 482 milioane euro în România.

TMK Artrom Slatina, specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, este o companie controlată de miliardarul rus Dimitri Pumpianski. În 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei și număra 1.444 de angajați în România.

NIS Petrol este filiala locală a grupului petrolier sârbesc NIS A.D. Novi Sad, controlat de rusii de la Gazprom. Gazpromneft Marine Bunker LLC este companie membră a grupului rus Gazprom Neft care deține peste 56% din acțiunile NIS, iar aproape 30% aparțin statului sârb. Începând cu 2020, Guvernul de la Moscova controla peste 50% din acțiunile companiei de gaze Gazprom, potrivit datelor Statista.

Cerva Group se ocupă cu comerțul de produse textile: încălțăminte, pantaloni, jachete, tricouri, jachete sport, mănuși, căști, ochelari de protecție, aparate pentru protecția respirației și altele. Grupul este prezent în 12 sucursale din 63 de țări.

XM Textiles este o companie internațională înființată în anul 2002, specializată în dezvoltarea și proiectarea de țesături și accesorii pentru haine de lucru, uniforme și echipamente de protecție. XM Textiles este reprezentată de un grup de societăți situate în China, Europa și America de Sud. Printre acționari se numără și rușii Ivan Maksim, (2%), Igor Stoliarov, (96,67%).

Standart Park România, deținută în proporție de peste 60% de investitori ruși, este unul dintre principalii producători și furnizori pe piața din România a produselor destinate managementului apelor meteorice și a soluțiilor pentru colectarea, drenarea și pomparea apelor uzate.

scroll to top