Închide

Mario Draghi: Italia trebuie să reducă dependența de gazul rusesc, să ridice producția internă

Avatar
Gaz Rusia

Foto: CNBC.com

Timp de citire: < 1 minut

Italia trebuie să-şi reducă dependenţa de importurile de gaz din Rusia şi este pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la energie după invazia rusă în Ucraina, a indicat vineri şefului guvernului, Mario Draghi, potrivit Reuters.

‘Evenimentele din ultimele zile arată că a fost imprudent să nu ne diversificăm mai mult sursele de energie şi furnizorii în ultimele decenii’, a declarat Mario Draghi în parlament.

El a arătat că Rusia furnizează acum 45% din importurile de gaz ale Italiei, în timp ce producţia internă a scăzut.

Italia are în plan să crească importurile de gaze naturale lichefiate din SUA, a mai spus Draghi, mulţumindu-i preşedintelui american Joe Biden pentru că a înlesnit acest demers.

Italia îşi propune de asemenea să majoreze cantităţile de gaze importate din Azerbaidjan, Algeria, Tunisia şi Libia.

Concernul energetic italian ENI a anunţat săptămâna trecută că dispune încă de rezerve de gaz natural în Italia şi este pregătit să majoreze producţia dacă va fi nevoie.

Şeful guvernului italian a mai arătat că facilităţile de stocare de gaz trebuie îmbunătăţite, şi a lansat un apel către Uniunea Europeană la dezvoltarea unor mecanisme comune de depozitare.

El a avertizat că ar putea fi necesară redeschiderea unor centrale pe cărbune pentru a preveni crizele de aprovizionare pe termen scurt, şi a respins perspectiva unor măsuri suplimentare pentru a atenua impactul facturilor tot mai mari asupra gospodăriilor şi afacerilor.

Guvernul italian a aprobat săptămâna trecută în acest scop măsuri de circa 6 miliarde de euro, în cadrul unui pachet de 8 miliarde de euro de sprijinire a economiei.

scroll to top