Florin Cîțu: Cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră
Preşedintele PNL Florin Cîţu a afirmat, luni, că a prezentat soluţiile privind reducerea TVA şi a contribuţiilor, ca economist, şi a atras atenţia că, cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră. Când am construit bugetul deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile începând cu acest an, până în 2024, a mai spus Cîţu, precizând că resurse sunt în PNRR.
”În coaliţie vom vedea ce discutăm. V-am dat soluţii, acolo, ca economist. Cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră, în perioada următoare”, a spus liderul PNL, la Parlament.
El a precizat că atunci, economia a fost recuperată foarte greu.
”Lecţiile pe care le-am aplicat în 2020 au dus la o revenire a economiei, cea mai rapidă, aşa popun şi acum, măsuri prin care creştem veniturile tuturor românilor. Vă spun că va fi complicat, eu am văzut tot felul de discuţii în spaţiul public, dar va fi complicat pentru PNL să susţină o măsură prin care vor creşte veniturile doar în sistemul bugetar”, a spus Cîţu, citat de news.ro.
Preşedintele PNL a mai afirmat că
”ideea este să ne gândim la o soluţie pentru a creşte veniturile tuturor românilor, şi a celor care au lucrat la casierie în supermarket, şi care au lucrat în toată această perioadă de pandemie, şi celor care lucrează pe şantier, în companii unde se fac componente pentru export. Tuturor angajaţilor din România, dacă vrem să îi ajutăm, aceasta este soluţia, să reducem contribuţiile”, a afirmat Florin Cîţu.
Potrivit lui Cîţu, ”cealaltă variantă a fost demonstrată deja în 2016, când au scăzut TVA-ul de la 24% la 20% şi inflaţia a scăzut cu aproape patru puncte procentuale.
”Dacă vrem să ajutăm rata inflaţiei, punem pe masă această soluţie foarte bună şi scade imediat rata inflaţiei, prin reducere de TVA”, a arătat liderul liberal, precizând că, dacă vorbim de sursa de finanţare, e foarte simplu, pentru că ”avem 14 miliarde de euro, gratis de la Uniunea Europeană şi mai avem încă vreo 14 din împşrumuturi cu 0.15.
”Toţi acei bani se duc în investiţii, avem bani în PNRR, unii gratic alţii cu dobândâ mică. Deci, resurse la buget sunt. Când am construit bugetul, anul trecut, deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile, începând cu acest an, până în 2024, pentru că ştiam deja că vin resurse. Deci, nu este o idee nouă (…) a fost luată în calcul şi se poate implementa, scopul este să ajutăm pe toţi românii care astăzi lucrează în România, nu doar pe cei din sistemul bugetar”, a mai spus el.
Florin Cîţu a menţionat că va discuta aceste propuneri în coaliţie, însă vrea ca mai întâi să vadă ce propuneri din la MInisterul Finanţelor.
„Ca principiu, pentru că aici Uniunea Europeană are mesaje pe care trebuie să le luăm în context, ca principiu, noi nu vrem să creăm mai multe tipuri de TVA. Deja avem, în România, trei tipuri de TVA. Putem să ne gândim la o reducere a TVA-ului şi de la 19 la 17% şi de la 9 la 7% şi apoi, bineînţeles, pentru alimente, la zero. Sunt mai multe variante dar eu mă gândesc că trebuie să ajutăm pe toată lumea, nu doar un anumit sector din economie. Dacă vrem să reducem TVA, atunci trebuie să luăm o măsură care să reducă TVA-ul pentru toată lumea”, a afirmat el.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat duminică soluţiile pentru reducerea inflaţiei prezentate pe Instagram de liderul PNL, Florin Cîţu, afirmând că îşi doreşte rezolvarea problemei privind inflaţia şi menţinerea acesteia la un nivel „cu o cifră”, dar că trebuie mai întâi rezolvate cauzele inflaţiei, principala cauză fiind preţurile foarte ridicate din domeniul electricităţii şi gazelor naturale.
Liderul social-democrat a subliniat şi că ar fi preferat ca acest subiect să fie discutat la Guvern, nu pe Instagram.