Închide

FMI: Creșterea în Orientul Mijlociu va încetini în 2024 din cauza reducerilor producției de petrol și a conflictului din Gaza

Avatar
1707630986151

Sursă foto: Pagina de Linkedin https://www.linkedin.com/in/kristalina-georgieva/

Timp de citire: 2 minute

Fondul Monetar Internațional a declarat duminică că economiile din Orientul Mijlociu au rămas în urma proiecțiilor de creștere din cauza reducerilor producției de petrol și a conflictului dintre Israel și Gaza, chiar dacă perspectivele economice globale au rămas rezistente, informează Reuters.

În ciuda incertitudinilor,

“economia globală a fost surprinzător de rezistentă”,

a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, în cadrul Forumului fiscal arab de la Dubai, avertizând în același timp cu privire la un potențial impact mai amplu asupra economiilor regionale din cauza continuării conflictului din Gaza.

Luna trecută, FMI a revizuit în creștere previziunile privind creșterea economică mondială, îmbunătățind perspectivele atât pentru Statele Unite, cât și pentru China și menționând o scădere mai rapidă decât se aștepta a inflației.

Georgieva a declarat că economiile vecine Israelului și teritoriilor palestiniene au constatat cum conflictul a afectat veniturile din turism, în timp ce atacurile de la Marea Roșie au influențat costurile de transport la nivel global.

Acești factori au agravat

“provocările economiilor care încă se recuperează după șocurile anterioare”,

a declarat ea în cadrul forumului organizat în marja Summitului mondial al guvernelor din Dubai.

Houthis din Yemen, aliniat cu Iranul, vizează nave comerciale cu drone și rachete în Marea Roșie de la jumătatea lunii noiembrie și spun că atacurile lor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii, în timp ce Israelul îi lovește pe militanții Hamas din Gaza. Însă SUA și aliații săi le caracterizează ca fiind nediscriminatorii și o amenințare pentru comerțul global.

Mai mulți transportatori mondiali au redirecționat traficul către Capul Bunei Speranțe, o rută mai lungă decât cea prin Canalul Suez din Egipt.

Ministrul egiptean de finanțe, Mohamed Maait, a declarat pentru Reuters, în marja summitului, că o parte din impactul devierii asupra veniturilor din canalul Suez ar putea fi absorbit datorită creșterii bune din

“perioada de dinaintea evenimentelor”.

FMI va publica luni un document care arată că eliminarea treptată a subvențiilor pentru energie ar putea economisi 336 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, echivalentul economiilor Irakului și Libiei la un loc, a declarat Georgieva.

Georgieva a precizat că eliminarea subvențiilor regresive pentru energie

“descurajează, de asemenea, poluarea și ajută la îmbunătățirea cheltuielilor sociale”.

În regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord (MENA), subvențiile pentru combustibilii fosili au reprezentat 19% din PIB în 2022, a precizat FMI.

Acesta a recomandat eliminarea treptată a subvențiilor pentru energie pentru economiile din regiune, inclusiv pentru exportatorii de petrol, și a sugerat ca alternativă un sprijin specific.
Tehnologia avansată, inclusiv inteligența artificială, este o temă cheie a Summitului mondial al guvernelor, în cadrul căruia vor lua cuvântul mai mulți directori executivi de top de la marile firme de tehnologie la nivel mondial, printre care Sam Altman, CEO al OpenAI.

Georgieva a declarat că, la nivel global, 40% din locurile de muncă sunt expuse la inteligența artificială, iar țările care nu dispun de infrastructura și de o forță de muncă calificată pentru a investi ar putea rămâne în urmă.
Economii regionale precum EAU și Arabia Saudită au crescut semnificativ investițiile în IA ca parte a strategiilor de diversificare a surselor de venit.

scroll to top