Închide

“Nu ne e frică de deciziile lui Putin!” UE promite că va face proba unității și fără gaz rusesc

Avatar
Gaze Naturale Rusia Ue

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Timp de citire: < 1 minut

Comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni a asigurat, sâmbătă, că Uniunea Europeană este “bine pregătită” în caz de sistare totală a livrărilor de gaz rusesc, datorită stocurilor şi măsurilor de reducere a consumului de energie, scrie AFP.

“Suntem bine pregătiţi să rezistam utilizării extreme de către Rusia a armei gazului”,

a declarat el reporterilor în marja forumului economic organizat de Casa Europeană – Ambrosetti la Cernobbio, pe Lacul Como, citat de news.ro.

“Nu ne este frică de deciziile lui Putin, le cerem ruşilor să respecte contractele, dar dacă nu o fac, suntem gata să reacţionăm”, a subliniat el.

Gigantul rus Gazprom a anunţat vineri că gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de nord de Germania şi care ar fi trebuit să-şi reia livrările sâmbătă după o întrerupere de trei zile pentru operaţiuni de mentenanţă, va fi “complet” oprit până la repararea unei turbini, fără a preciza un termen limită.

Moscova a reacţionat astfel la decizia anunţată vineri de ţările G7 de a viza profitul energetic extraordinar al Rusiei, acceptând să plafoneze preţul petrolului său.

În plus, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat vineri că „ar fi timpul” să se pună un plafon la preţul gazelor importate prin conductă din Rusia, susţinând astfel o măsură susţinută de premierul italian Mario Draghi.

scroll to top