FMI: Inflația ridicată și problemele cu lanțurile de aprovizionare pot continua până în 2023

,
Autor:    -  
cargo, ship, container
Fotografie de hectorgalarza pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Problemele din lanțul global de aprovizionare vor continua probabil ani de zile, consideră Fondul Monetar Internațional (FMI). Această problemă provoacă creșterea inflației și subminează redresarea după pandemia de coronavirus, potrivit Retail Detail.

Problemele de aprovizionare cu care se confruntă aproape fiecare sector din toamnă pot dura până în 2023, se arată într-un nou raport al FMI. La sfârșitul anului trecut, FMI încă se aștepta ca penuria de mașini să fie rezolvată în mare măsură până la jumătatea anului 2022 și că alte blocaje vor dispărea până la sfârșitul acestui an, dar varianta Omicron a dat previziunile peste cap.

Chiar dacă nu apar noi dificultăți, va dura totuși înainte ca totul să se îndrepte. Pandemia de Covid a făcut ca oamenii să cumpere mai multe bunuri decât servicii, explică FMI, dar fabricile nu au reușit să țină pasul. Lipsa de orice, de la substanțe chimice la microcipuri și noile restricții au făcut ca recuperările fabricilor să stagneze. Prețurile bunurilor de larg consum au crescut rapid, iar timpii de expediere au atins niveluri record, declanșând o inflație ridicată.

Dacă nu ar fi existat probleme de aprovizionare, zona euro ar fi produs cu aproximativ 6% mai mult în toamna lui 2021, iar acest decalaj începe să se arate. FMI atribuie jumătate din inflația prețurilor bunurilor de larg consum pe seama perturbărilor în aprovizionare, cealaltă jumătate pe seama cererii mai mari generate de pandemie. Doar prețurile serviciilor, care reprezintă mai mult de jumătate din cheltuielile medii ale gospodăriilor, sunt mai puțin sensibile la șocurile de preț.

Nici dificultățile nu vor dispărea pur și simplu odată cu coronavirusul. Există încă mai multe probleme structurale în economia mondială: 10% din toate dificultățile de aprovizionare se datorează lipsei de forță de muncă, iar o mare parte din probleme se datorează pur și simplu infrastructurilor logistice învechite. Aceste probleme pot avea consecințe mai persistente decât închiderile temporare cauzate de Covid, avertizează FMI.

Cu toate acestea, există și o veste bună: de îndată ce pandemia se estompează, inflația ar trebui să scadă ușor sub obiectivul Băncii Centrale Europene. Mai mult, angajatorii nu trebuie să se teamă: în ciuda penuriei de pe piața muncii, salariile ar trebui să crească doar moderat. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi urgente pentru a atrage noi lucrători (sfatul acordat guvernelor este să ușureze regulile de migrație și să îmbunătățească îngrijirea copiilor și a vârstnicilor) și măsuri fiscale specifice.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!