Închide

Țările UE pro-energie regenerabilă solicită mai mult sprijin pentru energia verde

Avatar
wind mills, energy, clouds

Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută, unsprezece state membre ale UE au solicitat Comisiei Europene să contribuie la stimularea surselor regenerabile de energie, să reducă birocrația și să faciliteze adoptarea legislației necesare pentru demararea proiectelor, înaintea pachetului european privind energia eoliană, care va fi prezentat marți (24 octombrie), potrivit Euractiv.

În scrisoare, consultată duminică (22 octombrie) de Euractiv, țările – Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos și Portugalia – subliniază beneficiile pe care le aduc energiile regenerabile, dar susțin că acestea au nevoie de mai mult sprijin.

“Ne confruntăm cu crize multiple. Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși înregistrați la nivel global, iar numărul valurilor de căldură și al dezastrelor naturale (incendii, secete, inundații etc.) crește în fiecare an”, se arată în scrisoarea grupului “Prietenii energiilor regenerabile”. “Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei arată, de asemenea, vulnerabilitatea Europei din cauza dependenței sale de importurile de energie neregenerabilă și de materii prime critice”, continuă scrisoarea, adăugând că acest lucru reprezintă un risc de securitate și alimentează inflația.

Cele unsprezece țări susțin că energia regenerabilă va juca un rol crucial în schimbarea acestei situații.

Reducerea birocrației pentru energiile regenerabile

Scrisoarea vine înaintea publicării de către Comisia Europeană a unei noi propuneri care să deschidă calea pentru mai multă energie eoliană și urmează aprobării noii legi a UE privind energia regenerabilă. Însă, potrivit țărilor, este nevoie de mai mult decât atât.

“Proiectele actuale ale UE în domeniul energiilor regenerabile merg în direcția bună. Pentru a menține rolul de pionierat al UE în domeniul acțiunilor climatice, avem nevoie de mai multe măsuri de sprijin pentru a accelera implementarea energiilor regenerabile în Europa”, a declarat ministrul austriac al climei, Leonore Gewessler.

Apelul celor unsprezece țări include “energii regenerabile fără frontiere”, care să permită o mai bună interconectare între statele membre. Europa trebuie să se coordoneze, să planifice și să construiască mai rapid infrastructura necesară pentru schimbul de energie electrică.

Acestea susțin că hidrogenul și energia regenerabilă trebuie, de asemenea, să fie susținute de o piață internă “funcțională”, axată pe crearea unor condiții de concurență echitabile în cadrul UE, care să poată face față concurenței mondiale.

Cele unsprezece țări solicită, de asemenea, introducerea rapidă a unor noi legi precum cea care sprijină energia regenerabilă. Comisia Europeană analizează deja modalitățile pentru a face acest lucru, iar mâine sunt așteptate măsuri în cadrul pachetului european privind energia eoliană.

Țările doresc, de asemenea, ca executivul UE să privească mai departe, inclusiv în ceea ce privește evaluarea de impact pentru obiectivul UE privind clima din 2040. Ele susțin că aceasta ar trebui să indice, de asemenea, un obiectiv pentru sectorul energetic, pentru a crea siguranță în ceea ce privește investițiile.

Potrivit țărilor, trebuie să se facă mai multe pentru a reduce birocrația care blochează energiile regenerabile. Acestea “solicită Comisiei să continue să lucreze la modalitățile de accelerare a procedurilor de autorizare, inclusiv la examinarea și eliminarea în continuare a barierelor și obstacolelor din legislația UE relevantă”. Lucrările în acest sens ar putea fi incluse și în pachetul privind energia eoliană.

Asigurarea obiectivelor energetice și globale

Pe lângă aceasta, UE trebuie să se asigure că nu înlocuiește dependența de gazul rusesc cu alte dependențe, avertizează cele unsprezece țări. Deși scrisoarea nu menționează în mod explicit China, aceasta este o forță dominantă în producerea materialelor necesare pentru producția de energie regenerabilă.

Pentru a evita viitoarele dependențe, UE are nevoie de “o combinație de politici specifice menite să consolideze poziția de lider a UE” în domeniul tehnologiilor critice și de “o strategie comună pentru a dezvolta lanțuri valorice esențiale pentru materiile prime critice”.

De asemenea, ar trebui să se depună eforturi în domeniul cercetării și inovării, inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea posibilității de reciclare a tehnologiei energiei regenerabile, ceea ce ar ajuta Europa să recupereze materiale.

La nivel internațional, țările reiterează sprijinul acordat de statele membre ale UE pentru ca Comisia să asigure obiective de triplare a capacității globale de energie regenerabilă până în 2030.

“Împreună cu un obiectiv global privind eficiența energetică, acest lucru ar putea încuraja colaborarea și inovarea la nivel internațional, ar putea stimula investițiile în tehnologiile regenerabile, ar putea crea locuri de muncă și ar putea spori securitatea energetică”, afirmă țările. “De asemenea, ar sublinia angajamentul colectiv al națiunilor, oferind o foaie de parcurs clară și acționabilă pentru introducerea la nivel mondial a tehnologiilor de energie regenerabilă”, adaugă acestea.

UE va face presiuni pentru aceste obiective în cadrul conferinței internaționale privind clima COP28, care va avea loc la Dubai în noiembrie și decembrie. În UE se lucrează în prezent la stimularea surselor regenerabile de energie și la dezvoltarea unei rețele electrice durabile și sigure.

scroll to top