Închide

FMI: Statele bogate ar trebui să reducă inegalităţile folosind impozitarea

Avatar

Foto: romania-insider.com

Timp de citire: 2 minute

Economiile avansate ar putea folosi mai mult un sistem progresiv de taxare a veniturilor, impozitele pe proprietate şi pe succesiune, şi impozitarea profiturilor “excesive” ale companiilor pentru a ajuta la reducerea inegalităţilor scoase în evidenţă de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport dedicat monitorizării politice fiscale, realizat de Fondul Monetar Internaţional.

Pandemia a exacerbat inegalităţile preexistente referitoare la accesul la sistemele de îngrijire a sănătăţii, educaţie şi infrastructură digitală, care ar putea face ca diferenţele de venituri să persiste generaţie după generaţie.

Cele mai multe ţări vor avea nevoie de venituri suplimentare pentru a asigura accesul la vaccinuri COVID-19 şi pentru a-şi îmbunătăţi serviciile, în timp ce întrerup “cercul vicios” al agravării inegalităţilor, apreciază FMI, potrivit AGERPRES.

Pentru a schimba direcţia, statele trebuie să se concentreze pe investiţii mai bune în educaţie, sănătate şi dezvoltarea copiilor în primii ani de viaţă, şi pe întărirea mecanismelor de protecţie socială. Pentru a aloca resursele necesare, economiile avansate ar putea creşte gradul de progresivitate a sistemului de impozitare şi ar trebui să se bizuie mai mult pe impozitele pe proprietate şi pe succesiune, se arată în raport.

“Ar trebui luate în considerare contribuţii la redresarea în urma pandemiei şi impozitarea profiturilor “excesive” ale companiilor”, o altă opţiune fiind impozitul pe avere, dacă alte măsuri nu sunt suficiente.

Economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare ar trebui să se concentreze pe întărirea capacităţii fiscale pentru a finanţa majorarea cheltuielilor sociale, consideră Fondul Monetar Internaţional.

Organizația non-guvernamentală Oxfam a salutat sprijinul FMI pentru impozitarea profiturilor excesive ale companiilor şi ale veniturilor ridicate, şi a cerut FMI să renunţe la propriile cerinţe legate de austeritate.

“Pandemia a adâncit inegalităţile. Averea miliardarilor a crescut pe plan global “cu o sumă uimitoare – 3.900 miliarde de dolari – în perioada martie – decembrie 2020”, a apreciat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam.

Ruiz a adăugat că FMI şi guvernele ar trebui să evite repetarea a ceea ce s-a întâmplat după criza financiară din 2008 – 2009, când povara impozitării a trecut de la profiturile celor mai bogaţi şi ale companiilor la gospodării.

scroll to top