Închide

Foarte puțini dintre noi sunt perfect sănătoși, arată un studiu publicat recent

Avatar
world, map, pills

Fotografie de jniittymaa0 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Este cineva pe deplin sănătos? Un nou studiu pe termen lung pe baza datelor de la nivelul populației americane arată că, în ceea ce privește sănătatea, majoritatea dintre noi am mai putea face îmbunătățiri. Constatările studiului mai arată că relația dintre factorii de risc și mortalitate se schimbă în timp, uneori în moduri surprinzătoare, potrivit 360medical.

O cercetare publicată recent în PLOS One a preluat datele sondajelor din Statele Unite, realizate între 1988 până în 1994, și din 1999 până în 2014 și a analizat șansele de mortalitate la cinci ani pentru persoanele de 20 de ani sau mai în vârstă.

Echipa de cercetare a analizat 19 factori de risc diferiți și apoi a ajustat datele în funcție de vârstă, sex, categorie de obezitate și etnie.

„Poate fi o veste bună sau una proastă, în funcție de modul în care privim aceste cifre”,

spune prof. Jennifer Kuk de la facultatea de Sănătate din cadrul Școlii de Kineziologie și Științe ale Sănătății din Toronto, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au constatat că relația cu factorii de risc și mortalitatea se schimbă în timp, ceea ce ar putea fi explicat prin factori precum evoluția tratamentelor și schimbările în stigmatul social.

„În general, există ceva în neregulă cu cei mai mulți dintre noi și este mai probabil să avem un factor de risc pentru sănătate legat de stilul de viață acum decât în anii ’80, iar acest lucru este de fapt asociat cu un risc de mortalitate chiar mai mare acum decât înainte”.

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că mai puțin de 3% dintre persoane nu aveau niciun factor de risc.

Deși cercetările anterioare au documentat foarte bine acești factori de risc, prof. Kuk spune că relația dintre diferitele riscuri și probabilitatea de mortalitate în timp nu a fost pe deplin studiată.

Prof. Kuk și echipa sa de cercetare au descoperit că această relație ar putea fi uneori paradoxală.

De exemplu, spune prof. Kuk, ratele de fumat, legate de mult timp de afecțiuni care pot duce la deces, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, AVC și diabetul, au scăzut în general datorită campaniilor puternice de sănătate publică.

Cu toate acestea, riscul general al fumătorilor a crescut de-a lungul timpului, ceea ce, potrivit cercetătorilor, ar putea fi explicat prin creșterea stigmatizării, pe măsură ce dependența a devenit mai puțin frecventă și conștientizarea riscurilor a crescut, ceea ce s-ar putea reflecta și în finanțarea cercetărilor.

„Dacă ne uităm la cercetarea în domeniul cancerului, există o mulțime de fonduri în general, dar, în mod specific pentru cancerul pulmonar, se pare că acesta este asociat cu o vină morală și, ca urmare, cu o finanțare mai mică”,

spune prof. Kuk.

„În privința riscului de mortalitate asociat cu faptul de a avea cancer pulmonar în raport cu toate celelalte cancere comune, acesta este extrem de ridicat, așa încât că eu cred că lipsa unui imbold în acest sens este dăunătoare”.

Principalul domeniu de cercetare al prof. Kuk este obezitatea, iar aici s-a constatat că, în timp ce prevalența a crescut, riscurile au scăzut.

„Chiar dacă sunt din ce în ce mai mulți oameni cu obezitate, asta nu rezultă în mai multe decese în timp. Și, prin urmare, cred că acesta este un alt lucru clar pe care trebuie să îl recunoaștem, că suntem foarte buni la tratarea rezultatelor asociate cu obezitatea”.

Totuși, indiferent de greutatea corporală, majoritatea dintre noi avem ceva, în ceea ce privește sănătatea, la care probabil am putem lucra ca să îmbunătățim, a menționat ea.

Unele dintre celelalte tendințe în materie de sănătate pe care prof. Kuk le-a găsit în datele studiate includ:

  • ratele de diabet și hipertensiune au crescut de-a lungul timpului, dar riscurile au scăzut;
  • tot mai mulți oameni nu fac exerciții fizice, iar acest lucru este acum legat de rezultate mai proaste decât înainte;
  • faptul de a lua medicamente pentru sănătate mintală nu a fost un factor de risc semnificativ în anii 1980, dar în setul de date ulterior a fost asociat cu o mortalitate mai mare;
  • faptul că o persoană nu a terminat liceul este asociat cu riscuri pentru sănătate, în timp ce în anii 1980 nu era așa;

Potrivit prof. Kuk, cercetarea indică faptul că aproape toți avem câte ceva de îmbunătățiri atunci când vine vorba de diverși factori precum dieta, exercițiile fizice, fumatul, consumul de alcool și droguri, dar și că există factori care nu pot fi controlați la nivel individual în cazul multor indivizi.

„Când ne uităm la lucruri precum insecuritatea alimentară și la nivelul scăzut de educație – la nivel de societate, s-ar putea să facem ca sănătatea să nu fie o alegere ușoară pentru mulți oameni. Trebuie să fim sensibili la acest lucru atunci când ne uităm la acești factori de risc”,

a apreciat cercetătoarea.

scroll to top