Închide

Fondul suveran al Norvegiei ar putea aloca 80 de mld. de dolari pentru investiții externe 

Avatar
Norway Euros Fig 575x375 Adobe 170220 (1)

Sursă foto: Global Capital

Timp de citire: 2 minute

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, vrea să aloce o parte mai mare din portofoliul său de 1.300 de miliarde de dolari către administratorii de active externe, descriind performanța lor până acum ca fiind „fantastică”, scrie Bloomberg.

Fondul și-a ridicat deja obiectivul de alocare pentru administratorii de active externe la sfârșitul anului trecut, aducându-l la 5%, de la puțin sub 4%. Acum va „crește oarecum”, până la 6%, potrivit lui Trond Grande, directorul executiv adjunct al fondului.

Modelul se aplică în principal portofoliului de acțiuni al fondului de pe piețele emergente și înseamnă că până la 80 de miliarde de dolari vor fi gestionate de administratorii de active externe.

“Atât timp cât strategia este de a folosi acest lucru pentru a gestiona acțiuni pe piețele emergente, există și limitări privind dimensiunea acestor piețe”, a spus Grande într-un interviu miercuri. „Piețele emergente reprezintă aproximativ 10% din portofoliul de capitaluri proprii, deci există unele limitări naturale atât timp cât strategia este ceea ce este”.

Grande a vorbit după ce fondul a dezvăluit o actualizare a strategiei prin care a declarat că obiectivul său este „să evidențieze strategii active specifice, cu mai puțin accent pe alocare sau strategii de sus în jos”.

Schimbarea interesului are loc în timp ce investitorii instituționali de pretutindeni încearcă să evalueze probabilitatea unei reveniri bruște a inflației, care ar putea să le înrăutățească strategiile de portofoliu.

Nicolai Tangen, fost administrator de fonduri speculative și CEO al Fondului suveran norvegian din septembrie, a declarat că potențiala reapariție a inflației ar putea „deraia” piața actuală.

Lucrurile au „mers foarte bine de foarte mult timp”, a spus el. „Dar există riscuri pe aceste piețe. Ratele dobânzii sunt scăzute, iar inflația este în prezent scăzută. Piața a crescut foarte mult, în ciuda scăderii câștigurile din multe sectoare, în timpul crizei”.

Tangen a încercat să pregătească fondul pentru orice criză bruscă de volatilitate, pregătiri care au inclus expunerea managerilor de portofoliu la unele dintre tehnicile de antrenament folosite de sportivii de top. El spune că ideea este să se asigure că aceștia sunt capabili să facă față stresului extrem, fără a lua decizii de investiții proaste.

O parte din gestionarea riscurilor fondului va include intensificarea cercetărilor privind așa-numita selecție negativă, care include tehnici precum contabilitatea criminalistică.

„Scopul nostru este să extindem selecția noastră negativă prin scăderea stocurilor de acțiuni la care ne aștepăm să nu performeze”, a spus acesta.

scroll to top