Închide

Forumul Economic Mondial, online: Xi Jinping îndeamnă la abandonul prejudecăților ideologice

Avatar
Xi Jinping

Foto - Getty Images

Timp de citire: 2 minute

Președintele chinez Xi Jinping și-a expus viziunea asupra unei lumi în care țările acceptă diferențele naționale în timp ce cooperează mai strâns, într-o reuniune on-line a Forumului Economic Mondial ce vine după schimbarea recentă a puterii la Washington, scrie dpa.

Aproximativ 2.000 de lideri politici și șefi de companii vor face schimb de opinii online. Este pentru prima dată când forumul ia acest format, totul din cauza pandemiei. De obicei, aceștia se întâlnesc pentru o întâlnire de o săptămână la stațiunea montană elvețiană Davos.

Xi a îndemnat țările să „abandoneze prejudecățile ideologice”, într-un discurs care nu a menționat Statele Unite, fostul său președinte izolaționist Donald Trump sau succesorul lui Trump, Joe Biden. Biden nu se numără printre participanții la summitul online Davos din acest an, spre deosebire de liderii din Germania, Franța, Israel, India, Japonia, Coreea de Sud și Africa de Sud.

“Fiecare țară este unică și niciuna nu este superioară celeilalte”, a spus liderul partidului comunist chinez, argumentând că țările nu ar trebui să se amestece în treburile celeilalte.

Multe țări occidentale au ridicat probleme legate de respectarea drepturilor omului în China și represiunea împotriva disidenților politici din Hong Kong.

Un alt domeniu de conflict este comerțul. Disputele și măsurile tarifare dintre SUA și China au crescut sub Trump, după ce Washingtonul a acuzat China de furt de proprietate intelectuală și practici comerciale neloiale.

“Ar trebui să rămânem dedicați consultării și cooperării în loc de dispute și conflicte”, a spus Xi.

Istoria a arătat că „Războiul Rece, războiul cald, războiul comercial sau războiul tehnologic vor afecta în cele din urmă interesele tuturor țărilor”, a adăugat el.

Chiar dacă Biden și echipa sa au semnalat o revenire la diplomația multilaterală și la instituțiile ONU, aceștia au arătat clar că vor fi duri cu China.

Janet Yellen, nominalizată de Biden pentru funcția de secretar al Trezoreriei, a declarat săptămâna trecută că SUA trebuie să colaboreze cu aliații și să își îmbunătățească propria economie pentru a contracara practicile neloiale și ilegale ale Chinei, inclusiv dumpingul, furtul proprietății intelectuale și transferurile forțate de tehnologie.

Organizatorii săptămânii de discuții „Agenda Davos” doresc ca participanții să discute despre modul în care guvernele și întreprinderile pot conduce lumea în afara crizei actuale și într-un viitor în care bogăția este împărțită mai corect și mediul este mai bine protejat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să țină și el un discurs. În timp ce Biden nu se numără printre vorbitorii din acest an, administrația sa este reprezentată de consilierul său șef medical, Anthony Fauci, și de trimisul american pentru climă John Kerry.

Pe lângă evenimentul online, Forumul Economic Mondial intenționează să organizeze la sfârșitul lunii mai, la Singapore, un summit fizic cu politicieni de vârf și șefi de companii.

scroll to top