Fosta angajată Red Bull a depus o plângere oficială la FIA împotriva lui Christian Horner
Femeia implicată în controversa care îl implică pe Christian Horner a depus o plângere oficială privind comportamentul acestuia la FIA, organismul de conducere al Formulei 1, potrivit BBC.
BBC Sport a aflat că reclamanta, care l-a acuzat pe directorul echipei Red Bull de comportament inadecvat, a înregistrat o plângere la comitetul de etică al FIA.
Horner, în vârstă de 50 de ani, a negat întotdeauna acuzațiile care i se aduc.
Acțiunile femeii urmează după două plângeri anterioare ale denunțătorilor înregistrate la FIA în ultimele săptămâni.
BBC Sport a aflat că una dintre ele a fost făcută la linia telefonică de etică și conformitate a FIA pe 2 februarie și a făcut referire directă la comportamentul lui Horner față de o angajată, a cerut FIA să investigheze și și-a exprimat teama că Red Bull ar putea încerca să mușamalizeze acest lucru.
Cea de-a doua plângere, din 6 martie, a făcut referire la prima și a avertizat că denunțătorul urma să informeze presa.
“Întrebările și plângerile sunt primite și gestionate de către ofițerul de conformitate și de către comitetul de etică, dacă este cazul. Ambele organisme funcționează în mod autonom, garantând o confidențialitate strictă pe tot parcursul procesului. În consecință, și în general, nu putem confirma primirea vreunei plângeri specifice și este puțin probabil să putem oferi comentarii suplimentare cu privire la plângerile pe care le putem primi de la orice parte”, a declarat FIA.
Un purtător de cuvânt al Red Bull Racing a declarat că nu are cunoștință de plângere și nu a dorit să facă alte comentarii.
Plângerea oficială depusă de femeie la FIA vine în urma deciziei acesteia de a face apel împotriva respingerii plângerii sale de către Red Bull.
Decizia Red Bull a fost luată în urma unei investigații efectuate de un avocat.
Săptămâna trecută, Red Bull a suspendat-o pe femeie din funcția pe care o deținea în cadrul echipei.
Acuzațiile la adresa lui Horner au ieșit la iveală la începutul lunii februarie, dar ancheta privind comportamentul acestuia a început cu aproape o lună înainte. Aceasta a durat 10 săptămâni, potrivit Red Bull.
Red Bull a numit un avocat extern pentru a investiga acuzațiile. După ce raportul acestuia a fost prezentat consiliului de administrație al companiei, acesta a decis să respingă plângerea.
A doua zi, o serie de mesaje în care se pretinde că Horner era implicat a fost dezvăluită către aproape 150 de persoane cu funcții de conducere din F1 și către mass-media.
Horner a declarat că este “timpul să tragem o linie” în această controversă.
Red Bull a refuzat să ofere mai multe detalii despre caz, invocând confidențialitatea.
BBC Sport a relatat anterior că motivul oferit de Red Bull angajatei a fost că aceasta a fost necinstită.
“Realitatea este că a existat o plângere ridicată, a fost tratată în cel mai profesionist mod de către grup, care a numit un KC independent, unul dintre cei mai reputați din țară. Și-a luat timp pentru a investiga toate faptele. A analizat totul și a ajuns la o concluzie prin care a respins plângerea “În ceea ce mă privește, în ceea ce privește Red Bull, mergem mai departe”, a declarat Horner la Marele Premiu al Arabiei Saudite de la sfârșitul săptămânii trecute.
Controversa se află în centrul unei lupte pentru putere în interiorul Red Bull, în care sunt implicați Horner, consilierul pentru motorsport Helmut Marko, triplul campion mondial al echipei Max Verstappen și tatăl său Jos, managerul lui Verstappen, Raymond Vermeulen, și cei doi proprietari ai companiei.
La sfârșitul săptămânii trecute, o intervenție a lui Max Verstappen a fost esențială pentru ca Marko să nu fie demis.
Chalerm Yoovidhya, acționarul de 51%, l-a susținut pe Horner și a forțat acționarii de 49% Red Bull Gmbh din Austria să renunțe la dorința de a-l forța să plece.