Închide

Fosta centrală nucleară din Cernobîl, din nou alimentată cu energia electrică

Avatar
Centrala Nucleara De La Cernobil Shutterstock 259777250 Descopera

Foto: descopera.ro

Timp de citire: < 1 minut

Alimentarea cu energie electrică a sitului fostei centrale nucleare de la Cernobîl a fost reluată, potrivit ministerului ucrainean pentru energia atomică, transmite BBC. Toate sistemele de răcire a combustibilului uzat și toate sistemele de siguranță funcționează normal, după câteva zile în care, după ce forțele ruse au preluat controlul, centrala a funcționat pe baza generatoarelor diesel, potrivit G4Media.

“Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko, citat de News.ro. “Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el, potrivit agenției ruse Interfax.

Ucraina a avertizat privind riscul crescut de scurgere de radiații dacă linia de înaltă tensiune de la centrală, avariată în timpul luptelor cu forțele ruse și ocupată ulterior de ruși, nu este reparată de urgență.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România (CNCAN) a anunțat zilnic că în urma întreruperii alimentării cu energie electrică la Cernobîl nu au fost semnalate depăsiri ale nivelului de radiații la nivelul teritoriului ucrainean și nici în România.

scroll to top