Închide

Surpriza de la Luduș: Fabrica de zahăr, cumpărată de doi români. Fermierii, lăsați cu ochii în soare

Avatar
sugar, cup, pile of sugar

Fotografie de 955169 pe Pixabay

Timp de citire: 6 minute

Miercuri după-masa, producătorul francez de zahăr Tereos a anunţat că doi investitori români – Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache – vor prelua activităţile sale din România, de la fabrica de zahăr de la Luduș, pe care intenţiona grupul francez avea de gând să o închidă, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Cei doi cumpărători sunt prezentați de către francezi drept ”doi investitori în sectorul de agri-food din România”.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în cursul săptămânii următoare, a adăugat Tereos.

Mihaela Neagu una dintre cei doi investitori care preiau fabrica de zahăr de la Luduș, a fost și deținătoarea afacerii Best Achiziții, o companie care are ca domeniu principal de activitate comerțul cu echipamente medicale (măști, teste Covid, combinzoane, termomentre cu infraroșu).

Ea a preluat anul trecut și fabrica de zahăr de la Bod, județul Brașov, unde producția ar urma să fie reluată din acest an, în prezent sub brandul ”Bod” fiind comercializat numai zahăr din Ucraina, scrie publicația de specialitate AgroIntel.

”Este un proiect curajos pe care l-am întreprins în acest an cu obiectivul de a revigora producția de zahăr din țară. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece în apropiere urmează să fie contractată sfecla de zahăr pentru campania de toamnă 2023, în regiunea Ludus. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și, de asemenea, vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a spus Mihaela Neagu, potrivit comunicatului francezilor de la Tereos.

Cum au fost lăsați cu ochii în soare cei 400 de fermieri care au vrut să cumpere fabrica?

În luna octombrie a anului trecut, după negocierile îndelungi dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români.

Tot ce rămânea de obținut era acordul conducerii centrale a grupului francez.

”În vederea finalizării procedurii de achiziţie este nevoie de avizul companiei mamă din Franţa, document decisiv în acest proces, pe care sperăm că îl vor primi şi atunci acest memorandum se va putea transforma într-un contract de vânzare-cumpărare. Fermierii sunt optimişti în acest sens că vor primi avizul şi că vor putea să achiziţioneze această fabrică”, declara, la acea vreme, Ileana Guşatu, directoarea executivă a Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş.

Cultivatorii români de sfeclă se asociaseră într-un grup de circa 400 de fermieri conduși de fermierul sibian Teodor Aflat. Acesta spune că a aflat cu surprindere astăzi că fabrica a fost vândută altcuiva, după ce a contractat și credite bancare:

”Noi trebuia să fim la București să semnăm contractul și am primit un telefon de la directorul fabricii care mi-a spus că aceasta a fost vândută altcuiva. Nu mi-au dat detalii cui, cum și nici măcar de ce. Am întrebat care sunt nemulțumirile, dacă putem relua negocierile de unde au rămas și au dat vina pe avocați, nu am primit prea multe explicații. Suntem și noi șocați pentru că am făcut descoperiri în bancă, împrumuturi, cultivatorii de sfeclă se bazau pe noi. Nu au fost dispute, doar câteva lucrurile care țineau de acte, spre exemplu ne trebuia o hârtie cerută de avocați la dosar că fabrica este funcțională. Mai erau câteva detalii minore care țin de confidențialitatea negocierilor, dar nu au fost probleme majore. Nu știu ce vom face acum, vestea a venit ca un trăznet, ne luptăm de un an aproape. Nu știu ce vom face…”, a fost prima declarație dată de Teodor Aflat, pentru AgroIntel.

Demersurile pentru preluarea fabricii de la Luduș au început în vara lui 2022, când grupul de fermieri în frunte cu Teodor Aflat, membru în Senatul Asociației ”Forța Fermierilor” (AFF), s-au organizat într-o formă asociativă care s-a afiliat AFF pentru a-și spori forța de negociere.

Inițial, fermierilor li s-a promis că din luna iulie, statul va prelua controlul fabricii de zahăr, cu planul de a crea o formă juridică prin care fermierii să poată administra entitatea. Agricultorii au cerut sprijin din partea Ministerului Agriculturii și direct premierului României pentru a fi susținuți în această preluare.

La mijlocul lunii noiembrie, se semna un memorandum guvernamental pentru sprijinirea fermierilor cultivatori de sfeclă care se află în negocieri pentru preluarea fabricii de zahăr, inclusiv printr-un ajutor de stat, sub formă de garanții, pentru a încheia tranzacția cu francezii de la Tereos.

Ce se va întâmpla cu fabrica sub noii proprietari?

Mihaela Neagu a precizat, tot pentru AgroIntel, că achiziția fabricii nu a fost făcută în numele companiei Best Achiziții, pe care o conduce, ci în nume propriu, împreună cu un alt investitor (Mihail-Daniel Matache).

”Compania mea nu a cumpărat fabrica de la Luduș, am cumpărat-o eu în calitate de persoană fizică, deoarece fabrica de la Luduș era un SA și avea acțiuni. Achiziția a fost făcută împreună cu un alt partener. Tereos deținea în România fabrica de zahăr Luduș pe o societate pe acțiuni, nu pe un SRL. Și am cumpărat acțiuni”, a precizat ea.

Noua proprietară a adăugat că are în plan reluarea producției de zahăr în Transilvania, mai ales că există deja o colaborare stabilită cu fermierii pentru a le prelua producția de sfeclă de zahăr.

În ce privește grupul de fermieri cu care Tereos era în negocieri de preluare, ea a spus:

”Eu nu știu că erau în discuție cu niște fermieri, deoarece noi avem precontract semnat și o înțelegere cu fermierii de la Luduș în care ne-au asigurat că vor cultiva pe 3.200 de de hectare sfeclă de zahăr. Am aflat într-adevăr că mai era în discuție și o altă asociere, dar știam că nu au bani ca să cumpere. Erau de foarte mult timp, erau de vreun an de zile. Situația este că domnul Aflat era în discuții cu firma Tereos de aproape o jumătate de an timp în care n-au putut să concretizeze absolut nimic. Noi am intrat în discuții cu compania Tereos tot la inițiativa fermierilor de acolo, pentru că de o jumătate de an chiar și mai bine, nu s-a putut realiza cumpărarea fabricii. Am ținut legătura în permanență cu o parte din fermierii de la Luduș, care ne-au spus că este foarte în regulă să mergem să depunem și noi ofertă, ceea ce am și făcut”, potrivit AgroIntel.

Ea a mai spus că vrea să colaboreze cu Teodor Aflat pe partea de producție.

”Îl invităm și pe domnul Aflat să cultive în continuare și să fie un partener de nădejde și un bun român și să pună sfeclă ca și până acum. Noi nu vrem să intrăm în niciun fel de supărări cu nimeni. Înțelegem frustrările, dacă despre asta este vorba. Suntem doi cumpărători de bună credință. Eu mai am personal, în afară de asociatul meu, în portofoliul meu și fabrica pe care am luat-o de la Bod anul trecut. Lucrez deja în domeniu, sunt prezentă la raft într-un număr limitat de magazine, deocamdată, dar sperăm să putem să intrăm în toată piața.”

Mihaela Neagu spune și că și-a dorit să facă achiziția în parteneriat cu Teodor Aflat, dar că acesta a dorit să negocieze pe cont propriu:

”Vă rog din suflet să scrieți că mă mâhnește declarația domnului Aflat, cu care eu am vorbit personal acum o lună de zile și pe care l-am invitat să cumpărăm împreună acțiunile de la Tereos și m-a refuzat pe motiv că el într-o săptămână semnează. Deci, vă rog să subliniați că mă mâhnește declarația domnului Aflat exact așa vreau să scrieți, pe care eu l-am sunat acum trei săptămâni cred și i-am spus că-l invit să cumpere împreună cu noi fabrica și mi-a spus că nu se va cumpăra fabrica niciodată deoarece el într-o săptămână o să semneze, ceea ce nu s-a întâmplat. Tranzacția este închisă, este semnat contractul”, a încheiat Mihaela Neagu conversația cu jurnaliștii de la AgroIntel.

Grupul francez Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, a cumpărat fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş) în 2012 însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014.

În luna februarie a anului trecut, Tereos a anunţat în mod oficial că a demarat consultările cu organizaţiile reprezentantive ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România.

Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul anului 2021, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

scroll to top