Închide

Fostul premier malaezian a stârnit furie în Franța și în restul lumii cu un tweet scandalos

Avatar
Mahathir Mohamad

Mahathir Mohamad a fost premier al Malaeziei între 1981 și 2003, precum și între 2018 și luna februarie a acestui an. Sursa foto: Reuters.

Timp de citire: 3 minute

Trei persoane au fost ucise joi – dintre care cel puţin una a fost tăiată la gât – într-o biserică din orașul francez Nisa, într-un atac considerat de către autorităţile franceze terorist. La scurt timp după atac, Mahathir Mohamad, fostul premier al Malaysiei, o ţară cu populaţie majoritar musulmană, a postat pe contul de Twitter o serie de mesaje incendiare, care au stârnit revoltă și indignare în Franța. Twitter a retras postarea, la presiunea Parisului.

”În decursul istoriei lor, francezii au ucis milioane de oameni. Mulţi erau musulmani. Musulmanii au dreptul să fie furioşi şi să ucidă milioane de francezi din cauza masacrelor din trecut”,

a scris Mahathir Mohamad într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Platforma online a reacționat în doi pași, întâi tweet-ul fiind marcat cu un mesaj de avertizare, fără să fie însă înlăturat. Twitter a invocat un ”interes public” în argumentația deciziei de păstrare a postării. În cele din urmă, mesajul a fost șters, dar contul lui Mahathir nu a fost suspendat, așa cum ceruse guvernul francez.

Postarea a fost făcută publică și pe Facebook, platformă care a șters-o, la rândul său.

”Nu acceptăm discursurile de ură pe Facebook și condamnăm cu tărie orice sprijin sau apel pentru violență, crimă sau vătămare fizică”,

potrivit unei declarații a subsidiarei din Franța a rețelei de socializare, citate de agenția France Presse și preluată de cotidianul Le Point.

Acest episod vine la doar o zi după o audiere plină de turbulențe a șefilor celor mai mari rețele de socializare, Facebook, Twitter și Google (YouTube), în fața Senatului SUA.

Politica lor de reglementare a conținutului publicat de terți a fost criticată din toate părțile, republicanii acuzându-i că fac prea mult și democrații că fac prea puțin, iar clivajul dintre cele două tabere a tins să se adâncească, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale.

Twitter și Facebook, în special, și-au apărat mult timp cu virulență titlul de ”arbitri ai adevărului”, susținând că nu intenționează să intervină sub niciun chip asupra conținuturilor terților, arată un comportament din ce în ce mai intervenționist asupra acestora. În orice caz, insistă că nu există temeiuri pentru a fi considerați responsabili din punct de vedere legal pentru conținutul postărilor, așa cum este presa tradițională.

Fostul premier malaezian are antecedente

Referindu-se la decapitarea unui profesor francez de istorie, pe data de 16 octombrie, pentru că le arătase elevilor săi caricaturi ale profetului Muhammad, fostul prim-ministru Mahathir Mohamad a mai spus, într-o altă serie de mesaje inflamatorii pe contul său de Twitter, că nu aprobă atacul, dar că libertatea de exprimare nu trebuie înțeleasă ca dreptul de a-i insulta pe ceilalți.

„Orice religie ar fi implicată, oamenii care sunt supărați ucid”,

a spus fostul lider de 95 de ani, care a făcut declarații controversate despre evrei și homosexuali în trecut.

Fostul premier al Malaeziei l-a mai caracterizat, în aceeași serie de tweet-uri, pe președintele francez Emmanuel Macron drept ”foarte primitiv”.

“Francezii ar trebui să-și învețe cetățenii să respecte sentimentele altora. De vreme ce acuzăm toți musulmanii și religia musulmanilor pentru ceea ce a făcut o persoană furioasă, musulmanii au dreptul să-i pedepsească pe francezi.”

Secretarul de stat francez pentru societate digitală, Cédric O, a cerut platformei americane să suspende contul.

”Tocmai am discutat cu directorul general al Twitter France. Am cerut suspendarea imediată a contului. Twitter nu ar vrea să fie complice al unui apel la crimă”,

a postat el pe contul său personal, în franceză şi în engleză.

scroll to top