Închide

Fotbalistele de la CM feminin vor câștiga 25 cenți pentru fiecare dolar câștigat de bărbați în 2022

Avatar
football, nature, players

Fotografie de BorgMattisson pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Fotbalistele de la Cupa Mondială feminină din 2023 vor câștiga în medie doar 25 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de bărbați la Cupa Mondială de anul trecut, potrivit unei noi analize CNN.

Cu toate acestea, este o îmbunătățire: ultima dată, în 2019, a fost mai puțin de opt cenți pe dolar, potrivit datelor furnizate de organismul de conducere mondial FIFA și de sindicatul mondial al jucătorilor FIFPRO.

Diferența de remunerare între femei și bărbați se va resimți la un turneu care începe pe 20 iulie în Australia și Noua Zeelandă.

FIFA a anunțat în iunie că, pentru prima dată, aproximativ 49 de milioane de dolari din premiul record de 110 milioane de dolari al Cupei Mondiale feminine vor merge direct la jucătoare – cel puțin 30.000 de dolari pentru fiecare participant și 270.000 de dolari pentru fiecare jucătoare din echipa câștigătoare.

Restul fondului va fi împărțit între federațiile participante, care vor decide ce parte din acești bani vor aloca echipelor și jucătoarelor – dacă vor aloca ceva. Pe lângă premiile în bani, FIFA s-a angajat să plătească 42 de milioane de dolari federațiilor și cluburilor jucătoarelor pentru pregătirile pentru Cupa Mondială feminină.

Solicitat să comenteze, forul de conducere al fotbalului mondial a transmis CNN ceea ce a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino, în martie, când organizația a anunțat detaliile privind premiile în bani oferite la turneul din acest an.

Atunci, el a declarat că FIFA se angajează într-o “călătorie istorică pentru fotbalul feminin și pentru egalitate”, adăugând că obiectivul este egalitatea în ceea ce privește plățile pentru Cupa Mondială masculină și cea feminină din 2026, respectiv 2027.

Cu o audiență mondială estimată la peste un miliard de telespectatori, Cupa Mondială feminină este unul dintre cele mai mari evenimente sportive de pe planetă.

Cu toate acestea, ediția din acest an începe în Australia și Noua Zeelandă, în condițiile în care acest sport se află într-un oarecare punct de inflexiune, nu în ultimul rând din cauza disparității dintre salariile pe care le primesc jucătoarele în comparație cu omologii lor masculini.

Jucătoare precum Sam Kerr din Australia, precum și Megan Rapinoe și Alex Morgan din echipa națională feminină a SUA (USWNT) sunt celebrate ca nume cunoscute, în timp ce leoaicele din Anglia împodobesc panourile publicitare din întreaga țară.

Popularitatea acestui sport este, fără îndoială, în creștere, dar, din Jamaica până în Canada, din Africa de Sud până în Spania, mai multe echipe ajung la acest turneu după ce au fost blocate în dispute cu federațiile lor.

În ciuda progreselor uriașe înregistrate în ultimii ani, lupta pentru respect și echitate – sau, uneori, pentru a fi plătiți deloc – continuă.

scroll to top